Damak Zevkinize Göre Pastırma Seçimi İçin İpuçları

Damak Zevkinize Göre Pastırma Seçimi İçin İpuçları

Damak zevki kültürel ögeler ve yeme alışkanlıklarına bağlı olarak şekillenir. Türk damak zevkinde et ve et ürünlerinin yeri oldukça geniştir. Yüzyıllar boyu baharat kullanımına da önem veren Türkler, yiyeceklerini hem korumak hem de lezzetlendirmek için baharatları tercih eder. Pastırma, zengin Türk mutfağının en lezzetli yiyeceklerinden biridir. Damak zevkinize göre pastırma seçimi için ipuçları da bu bakımdan önemlidir. İyi üretilmiş bir pastırma, belli başlı bazı özelliklere sahip olmalıdır. Bunun yanı sıra, yiyeceğin lezzetini arttıran çeşitli yöntemlere de başvurulur. Böylelikle ağız tadınıza en çok hitap eden pastırmalar üretilir. Doğal ve katkısız ürünleriyle öne çıkan Avşar Çiftliği, müşterilerine lezzetli pastırmalar sunar.

 

Pastırmanın En İyisi Nedir?

 

Pastırma, Türk mutfağının olmazsa olmaz lezzetlerinden biridir. Kırmızı etin tuzlanma ve kurutulma işlemlerini tamamladıktan sonra pastırma elde edilir. Pastırmayı değerli ve özel kılan faktör, tuz ile birlikte uzun süreler kurutulması ve bu işlemin bir sonucu olarak fermente olmasıdır. İçerisinde özel çemen karışımı da bulunur. Pastırma seçimi için ipuçları ile en iyi pastırmayı kolayca seçebilirsiniz. Et ve et ürünlerini doğal üretimle tüketime hazır hale getiren Avşar Çiftliği’nden pastırma temin edebilirsiniz.

 

Pastırmanın Kaliteli Olduğunu Nasıl Anlarız?

 

Pastırmanın kalitesini etkileyen pek çok farklı etmenler bulunur. Bu etmenlerin başında hiç şüphesiz, üretiminde kullanılan etin kalitesi gelir. Kullanılan etin kalitesi ne kadar yüksek olursa üretilen pastırmanın kalitesi ve lezzeti de o ölçüde yüksek olur. Bunun gibi etin kalitesinin düşük olması da pastırmadan alınan lezzeti aynı oranda düşürür. Doğal otlatma alanı, sağlıklı yem ve bakım farkıyla Avşar Çiftliği hayvanlarını özenle yetiştirir. Taze ve organik bir şekilde üretilen et ile leziz bir pastırma oluşturulur. Bir pastırmanın kaliteli olduğunu anlamanın farklı yolları vardır. Bunlardan biri, pastırmadan alınan lezzet olabilecekken önemli unsurlardan bir diğeri de üretim yöntemi olmaktadır. Eğer ürünü satın alırken üretim yöntemine dair de bilgi edinilebiliyorsa bu, kalite hakkında fikir verebilir. Bu noktada pastırmanın kurutulma süresi, hangi koşullarda kurutulduğu, çemende bekletilmesi gibi detaylar oldukça önemlidir. Pastırma seçimi için ipuçları ile kaliteli pastırmaya kolayca ulaşabilirsiniz.

 

Damak Zevkinize Göre Pastırma Seçimi İçin İpuçları

 

Sırt (Kontrfile) Pastırma 250 Gr ürünümüze sitemizden ulaşabilirsiniz.

 

Kaliteli Pastırma Hangi Etten Yapılır?

 

Pastırma Seçimi İçin İpuçları arasında pastırmanın yapıldığı ete özen göstermek ilk sıradadır. En kaliteli ve lezzetli pastırma, dana etinin sırt kısmından elde edilen et ile yapılan pastırmadır. Pastırma üretmek için sığırların karkas bölgelerinden etler alınır. Etin alındığı bölgeye bağlı olarak pastırmalar çeşitlenir. Pastırmanın üretimi çeşitli aşamalardan geçerek tamamlanır. Bu aşamalar şunlardır:

 

  • Küring işlemleri gerçekleştirilir,
  • Yıkanır,
  • Kurutulur,
  • Çemenlenme işlemi gerçekleştirilir,
  • Tekrar kurutulur.

 

Pastırma üretimindeki tüm aşamalar hijyenik bir ortamda ve sağlık şartlarına uygun şekilde gerçekleştirilmelidir. Üretimin aşamalarının doğru ve eksiksiz olması pastırmanın lezzetini ve kalitesini artırır. Avşar Çiftliği titiz üretim anlayışıyla doğal ve katkısız pastırmalar üretir. Öğünlerinizde kullanmak için Avşar Çiftliği’nden güvenle pastırma temin edebilirsiniz. En kaliteli pastırmanın dana etinin sırt bölgesinden üretilebildiği söylense de farklı kalitede pastırmaların da üretildiğini unutmamak gerekir. Farklı kalitedeki pastırmalar için ise farklı etler kullanılır. Pastırma yapmak amacıyla kesilen hayvanların karkasları; iki sırt, iki but, iki döş, iki kol olmak üzere sekiz ayrı parçaya ayrılır. Etin elde edildiği bölgeye göre pastırmanın lezzeti de değişir. Birinci kalite pastırma sırt, bohça, kenar, kapak, şekerpare, kuşgömü, dilme, tütünlük bölgelerinden elde edilen et ile yapılır. İkinci kalite pastırma omuz, döş, bacak, arka baş ve kürek bölgelerinden elde edilen et ile yapılır. Üçüncü kalite pastırma ise ota bez, kelle, ortak etek, kanlı bez, kavram, meme ve kanlı etek bölgelerinden elde edilen et ile yapılır. Pastırma seçimi için ipuçları arasında pastırmanın hayvanın hangi bölgesinden elde edildiğini öğrenmek de sayılabilir.

 

Pastırmanın Kalitesi Neden Önemlidir?

 

Düzenli olarak her gün çeşitli gıdalar tüketilir. Gıdanın sağlığa ve hijyene olan uygunluğu kişinin fiziksel ve mental sağlığını derinden etkiler. Sağlıklı gıdayı da lezzet ve damak zevkine göre değerlendirerek gruplandırabilirsiniz. Her türlü gıdada olduğu gibi pastırmada da ürün kalitesi oldukça büyük bir önem arz eder. Çünkü söz konusu, kişinin sağlığıdır ve bu noktada ciddi bir hassasiyet göstermek gerekir. Öte yandan pastırmanın bir et ürünü olduğu akıldan çıkarılmamalıdır. Bu tür ürünlerin kalitesine, diğer yiyeceklerde olduğundan daha fazla özen gösterilmelidir. Aksi hâlde önlenemeyen sağlık sorunlarının meydana gelmesi kaçınılmaz olabilir. Pastırma seçimi için ipuçları ile hem midenize hem de damak zevkinize hitap eden pastırmayı hızlı bir şekilde temin edebilirsiniz.

 

Pastırma Çeşitleri Nelerdir?

 

Pastırma seçimi için ipuçları arasında en önemli noktalardan biri damak zevkidir. Kişi her yiyecekte olduğu gibi kendi yeme alışkanlıklarına ve beğenilerine göre pastırma seçimi yapmalıdır. Yiyecekler üretim yöntemi, kullanılan malzeme, yiyeceğin yapıldığı yöre gibi pek çok farklı parametre üzerinden çeşitlendirilir. Pastırma üretiminde dana etinin belirli bölgeleri kullanılır. Pastırmanın çeşitlenmesini sağlayan ana unsur, hayvanın hangi bölgesinden alınan et ile üretildiğidir. Tercih edilme sıklığı fazla olan pastırma çeşitlerinden bazıları şunlardır:

 

  • Bonfile pastırması,
  • Antrikot pastırması,
  • Sırt eti pastırması,
  • Tütünlük pastırması,
  • Yağsız pastırma,
  • Çemensiz pastırma.

 

Kuş gömü – bonfile pastırma, en iyi pastırma çeşitlerinden bir tanesidir. Kuş gömü, dananın sırtında bulunan ve az hareketli kısmını oluşturan ettir. Homojen bir yağ dağılımına sahip olduğu için lezzetlidir ve tercih edilme sıklığı fazladır. Pastırma yapımında tercih edilen çemen sosu, etin dış yüzeyini kaplayarak lezzetinin artmasını sağlar. Pastırma seçimi için ipuçları ile damak zevkinize ve beğenilerinize uygun pastırma çeşitleri deneyimleyebilirsiniz. Doğal pastırma üreten Avşar Çiftliği ile lezzetli pastırmalar yiyebilirsiniz.

 

Pastırma Seçimi İçin İpuçları

 

Çemeni Sıyrılmış Pastırma 250 Gr ürünümüze sitemizden ulaşabilirsiniz.

 

Pastırma Hangi Yiyeceklerle Tüketilebilir?

 

Pastırma, tek başına ve pişirilmeden tüketilebileceği gibi farklı tariflerin içinde de kullanılabilir. Bu açıdan oldukça zengin bir çeşitliliği içerdiğini söylemek mümkündür. Bu lezzetli besinle yapılabilecek birbirinden farklı tariflerden bazıları ise şu şekilde listelenebilir:

 

  • Pastırmalı soğuk sandviç
  • Paçanga böreği
  • Güveçte pastırmalı kuru fasulye
  • Pastırmalı salçalı makarna
  • Sahanda pastırmalı yumurta
  • Pastırmalı pizza
  • Pastırmalı poğaça

 

Damak tadına göre çeşitlendirilebilen bu lezzetler, standart tariflere sahip olmakla birlikte kişiselleştirilmesi de mümkündür. Söz gelimi isteğe göre baharatlar eklenebilir ya da pastırmanın pişirme derecesi değiştirilebilir. Bu noktada belirleyici olan, kişinin damak zevki olacaktır. Pastırma seçimi için ipuçları arasında önemli bir nokta da pastırmayı kullanacağınız öğüne göre seçmenizdir. Kahvaltı ve sandviçler için çiğ yemesi lezzetli pastırma türlerine yönelebilirsiniz. Kızardığında ya da piştiğinde daha lezzetli olacak yağ ve baharat oranı yüksek pastırmaları tercih edebilirsiniz. Pastırma ile birlikte sosis, salam, sucuk, jambon gibi şarküteri ürünlerini de servis edebilirsiniz. Özellikle kahvaltılara çok yakışan pastırmayı patates kızartması ve pişi ile birlikte de servis edebilirsiniz. Şarküteri ürünleri ile birlikte dengeli bir tabak oluşturmak isterseniz havuç ve patlıcanı ince dilimler halinde doğrayarak kızartabilir ve birlikte sunabilirsiniz. Damak zevkinize göre ketçap, mayonez, barbekü gibi sosları sofranıza ekleyerek pastırma lezzetini renklendirebilirsiniz.

 

Önceki yazımıza https://www.avsarciftligi.com/blog/icerik/peynir-tabagi-hazirlamak-icin-tuyolar linkinden ulaşabilirsiniz.

Etiketler: Damak Zevkinize Göre Pastırma Seçimi İçin İpuçları
Haziran 20, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı