İyi Kırmızı Et Seçimi Nasıl Yapılır?

İyi Kırmızı Et Seçimi Nasıl Yapılır?

Kırmızı et sofraların vazgeçilmezidir. Küçük ya da büyük baş hayvanlardan elde edilen etlerin her yeri ayrı kıymetlidir. Türk mutfağında pek çok yemeğin ana ve yardımcı maddesi olarak kullanılan Kırmızı et seçimi de hassas bir konudur. Elbette farklı yerleri gezip, oralardan 1 kilo et alarak deneme ihtimalimiz ve zamanımız yok. Güçlü bir besin kaynağı olan eti almak için güvenilir bir firma arayışındaysanız doğru adrestesiniz. Avşar Çiftliği %100 doğal kırmızı eti sofranıza getiriyor.

Et alınan yerlerde özellikle hijyen en çok dikkat edilmesi gereken konulardan bir tanesi olmaktadır. Hijyenik olmayan etler tıpkı diğer ürünlerde olduğu gibi adeta hastalık saçarlar. Et işlem görmediğimde üzerinde bakteri oluşma ihtimali daha yüksektir. Bu da sindirim ve dolaşım gibi ciddi sorunlar yaşamanıza sebep olacaktır. Kırmızı et seçimi yapılırken güvenilir markalar tercih edilmelidir. Aslına bakılırsa iyi et deseninden de anlaşılabilir. Mermer deseni olan ve sıkı duran etlerin taze olduğunu söyleyebiliriz. Taze olmayan etler ise daha dağınık ve yayvan görünürler.

Et Seçiminde Dikkat Edilecek Püf Noktalar

Kırmızı et seçimi sağlık açısından büyük öneme sahip bir konudur. Pek çoğumuz yağsız et tercih etmek isteriz. Fakat ete yumuşaklık ve tat katan da yağıdır. Et kesildiğinde ince damarlar olması ideal olan haldir. Mermerimsi olarak da tabir edeceğimiz bu görünümün yanı sıra etin bazı bölümlerinde de çok fazla kenar yağı olabilmektedir.

Bu yağlar temizlenmeli ya da pişirme sonrası ayrılmalıdır. Ancak genel olarak yağ ile et kalitesinin doğru orantılı olduğunu da ifade edebilirsiniz. Ayrıca kırmızı et seçimi yapılması ile birlikte etin tüketim tekniği de kalite üzerinde doğrudan etkili olacaktır. İnce dilimler halinde et tüketmek istiyorsanız bunu yapabilirsiniz. Fakat eti dövmek doğru bir teknik değildir.

Kaliteli Et Nasıl Anlaşılır?

Kırmızı et seçimi yapılırken aynı zamanda tüketim şekli dikkate alınmalı. Genel olarak steak ya da yağsız bonfile yerine damarlı bir seçmelisiniz. Yine antrikot ya da bonfile tercih ediyorsanız döverek inceltme tekniği uygulamayın. Etin dokularına zarar verdiğiniz için pişme esnasında ette parçalanmalar meydana gelebilir. Ayrıca etlere lezzet katmak için dry aged yöntemi adında kullanılan bir teknik var.

Etin dinlendirilmesi olarak da ifade edebileceğimiz dry aged etin yumuşaması ve lezzete ulaşması için çokça kullanılıyor. Oda ısısında olan bir etin pişirilmesi kolay olmakla birlikte dışı buz olan etlerin direkt olarak tavaya atılması durumunda içi çözülmeyecek ve bir mühürlenme durumu da meydana gelmeyecektir. Ayrıca etin pişirilmesi öncesinde yoğurt, süt, soğan suyu gibi asitli maddeler ile marina edilmesi lezzetini artıracaktır. Biftek ve antrikot için ise özel bir işleme gerek duyulmamaktadır.

Kırmızı Et Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Kırmızı et seçimi yapılırken etin hangi bölümü ne için kullanılır bilmek gerekiyor. Eğer mangal ya da döküm bir tava kullanılacak ise bonfile, antrikot ya da kontrfile adı verilen bölümler tercih edilmeli. Hayvanın hareketsiz kısımlarından alınan bu bölümler yumuşak ve lezzetlidir. Bonfile ise yumuşak ve yağsız et tercih edenler için özel bir bölgedir. Güveç yemeklerinde ise incik ya da dana kol kullanılmaktadır. Dondurucuya giren etler lezzetini kaybettiğinden dolayı donmuş olan etleri tercih etmemek gerekir.

Kırmızı et seçimi yapılırken dikkat edilecek konulardan bir tanesi de etin kokusu olacaktır. Etten rahatsız edici ve ağır bir koku gelmemeli, bu sebeple dinlenmiş etler tercih edilmelidir. Ette koku ile ilgili sorun yaşayan tüketiciler ise marine yöntemleri ile et kokusunu bastırarak güven içinde tüketebilirler. Avşar Çiftliği olarak %100 doğal kırmızı et ürünleri ile sofranızı şenlendiriyor ve güven içinde tüketeceğiniz et ve et mamullerine ulaşmanıza destek oluyoruz.

İyi Etin Rengi Nasıl Olur?

Kırmızı et seçimi oldukça hassas bir konu. Kaliteli eti anlamak için rengi üzerinden de değerlendirme yapabiliriz. Çünkü kırmızı etlerde de ton farkları görülebilmektedir. Hayvanın vücut yapısı bu renkler üzerinde belirleyici etkendir. Aslında tüketiciler et alırken genel olarak koyu bir kırmızı rengin etin bekletildiği anlamını algılarlar. Fakat koyu rengi olan et çok beklemiş anlamına gelmemektedir. Koyu renkte mor halkalar olmaması etin taze olduğu anlamına gelir.

Kırmızı et seçimi yapılırken dikkate alınan renk aslında hayvanın cinsine, yaş ve yetiştiği bölgeye göre farklılık göstermektedir. İnek eti soluk kırmızı renkte olurken boğa etlerinin renkleri çok koyudur. Koyun eti ise kiremit kırmızı rengindedir. Satın alınan etler farklı tonlarda da olsa kaliteli et üzerinde renkli halkalar bulunmayandır. Şayet etin üzerinde bariz bir şekilde bölge bölge koyu renk halkalara rastlanıyor ise dikkat etmekte fayda var.

Etin yüzeyinin kurumamış olması da belirli bir kriterdir. Çünkü uzmanlara göre kaliteli olan et diri bir görünüme sahiptir. Yüzeyi kurumamış olan etlerin yanı sıra üzerinde yumuşak bir doku olan etler de sağlıksız anlamına gelmektedir. Çiğneme sonrasında ağızda kalan et ve aynı zamanda etin parçalara ayrılmasında yaşanacak olan kolaylık da yine etin kalitesinin göstergesidir.

Et tadı ve kalitesi de et seçiminde doğrudan önemlidir. Şayet tencerenin kapağının açılması ile birlikte ağır bir ilaç kokusu alınırsa bu durumda etin tüketilmemesi gerekir. Etin dışarıda bekletilmesi de bakteri oluşumuna sebep olacağından dolayı tavsiye edilmemelidir. Parçalara ayrılarak tüketime uygun şekilde kullanmak en mantıklı olanıdır. Donmuş et tercihinde de et çözdürülüp daha sonra tekrar dondurucuya atılmamalıdır.

Kırmızı Etin Faydaları Nelerdir?

Kırmızı et seçimi sağlık açısından da önemlidir. Faydaları saymakla bitmeyen et ve et ürünlerinden beklenen faydayı alabilmek için etin rengi, tadı, kokusu, bekleme süresi ve pişirilme şekli gibi pek çok faktöre dikkat etmek gerekiyor.

  • Kırmızı et esansiyel bir amino grup asit içermektedir. Demir ve çinko yönünden son derece zengindir.
  • Kan yapıcı ve kansızlığı önleyici etkisi bulunmaktadır.
  • Zihin gelişimine yarar sağlar.
  • Biotin, B12, B6 gibi vitaminler bakımından zengin olan kırmızı et b kompleks vitaminleri içermektedir.
  • Tam bir demir deposu olan kırmızı etin sindirilme oranı %35’tir.
  • %50’den fazla enzim yapısı bulunan et çinko kaynağı olup insanların ihtiyaç duyacakları çinkonun %50’si ise kırmızı etten karşılanmaktadır.
  • Anemi sorunlarının engellenmesinde tercih edilir.
  • Hamileliği destekleyici özelliği bulunmaktadır. Hamilelik esnasında yeterli miktarda et tüketilmesi anne adayının besin almasına katkıda bulunur. Kemik, kas, solunum sistemi üzerinde etkileri gebe annenin tüketimi ile birlikte bebeğe geçer.
  • Kalp ve damar sağlığını koruyan kırmızı et enerji verir.
  • İnsanın yaşlandıkça beyninin küçüldüğünü hepimiz biliriz. Fakat etten alınacak olan omega 3 yağ asitleri ile beyin sağlığı korunur.
  • Kronik psikolojik rahatsızlıkları engeller.
  • Gözlerde katarakt oluşumunun gecikmesine yardımcı olur.
  • Kolesterol seviyesini destekler.
  • Kasları güçlendiren kırmızı et cilt sağlığı üzerinde de doğrudan etkilidir.
  • Raşitizmden koruyan kırmızı et D vitamini almak için büyük bir fırsattır.
  • Vücut için gerekli olan enerjiyi sağlar.

Elbette bu faydalar kaliteli kırmızı et tercihi ile sağlayacaktır. Sizler de kırmızı et alırken seçici davranmalısınız.

Bir önceki yazımıza https://www.avsarciftligi.com/blog/icerik/et-severler-icin-pratik-etli-kahvalti-tarifleri linkinden ulaşabilirsiniz.

Etiketler: İyi Kırmızı Et Seçimi Nasıl Yapılır?
Şubat 24, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı