Sosis Nasıl Yapılır?

Sosis Nasıl Yapılır?

Beslenme alışkanlıklarımızın arasına fast food şekli ile giriş yapan dana sosis, zaman içinde kahvaltılık olarak vazgeçilmez hale gelmiş, bugün ise pizza, sandviç, börek, meze, makarna gibi tariflerin vazgeçilmez malzemesi ve yiyeceği haline gelmiştir.

 

Özellikle çocukların vazgeçilmez yiyeceği olan sosis nasıl yapılır? Sosis yapımı temelde salam yapımı ile aynıdır ve dünya genelinde çok farklı sosis çeşidi bulunmaktadır. Dana etinden yapılabildiği gibi hindi sosis ve tavuk sosis de bulunmaktadır. Bununla beraber chedarlı sosis, tütsülenmiş sosis gibi sıra dışı lezzetleri de barındırmaktadır.

 

Sosis Yapma Hakkında Her Şey

 

İşlenmiş et ürünleri arasında yer alan sosis bir şarküteri ürünüdür. Çeşitli aşamalardan geçmesi ile işlenmiş et ürünü olarak değerlendirilmektedir. Sosis nasıl yapılır sorusuna gelecek olursak ilk aşama sosis harcının yapılmasıdır. Etlerin, hayvanların kemik, kıkırdak, iç organ gibi istenmeyen bölümlerinden ayrılması ile ilk aşama başlamaktadır. Bu etler önce kıyma haline gelir, sonrasında içine baharat, nişasta, çeşitli katkı maddeleri eklenir. Hamur haline gelen sosis harcı firma ya da kişinin tercihine göre doğal ya da yapay olarak üretilen kılıflara konularak  şekillendirilir. Daha sonrasında tütsülendirilebilir ya da haşlama yöntemi ile kısmi olarak pişirilmektedir.

 

Sosis nasıl yapılır bu şekilde genel aşamalardan geçmektedir. Bu hali ile sosis, hanelerde yeniden tüketilmeden önce pişirilmesi gereklidir ve bu konuda da uzman tavsiyeleri vardır.

 

Sosis Nasıl Pişirilir?

 

Sosis pişirmek için çeşitli yöntemler ve tarifler vardır. Bu tarifler arasında salçalı sosis tarifi, soslu sosis tarifi, sosis tava, sosisli börek, makarna ya da pizza tarifleri de yer almaktadır. Sosis nasıl pişirilir sorusunun cevabı ise farklı teknikler içermektedir. İster haşlama, ister ızgara ya da mangal, istenirse de sote ya da kavurma şeklinde omletlerde, tostlarda ya da sadece salçalı sosis olarak tüketilebilmektedir.

 

Sosis nasıl yapılır konusu bu halde netleşirken sosis pişirmesi ve yeni tarifler üretmesi oldukça zevkli bir malzeme imkanı sunmaktadır.

 

Sosis Nasıl Kızartılır?

 

Sosis tarifleri arasında kızartmadan haşlamaya, soteden, fırında pişirmeye, ızgaradan mangal usulüne kadar birçok farklı pişirme tekniği vardır. Sosis genel olarak büyük küçük herkesin farklı öğünlerde ve farklı biçimde tüketmeyi tercih ettiği besinlerden olduğu için tarifleri de epey farklıdır. Ancak sosis nasıl kızartılır sorusu bilhassa önemlidir. Kızartma genel olarak sağlık açısından çok tavsiye edilmese de sosisi kızartma olarak tüketmenin zevki ayrıdır. Bunun için ister fritözde ister kızartma tava ya da tenceresinde kızartma usulünde sosis pişirilebilmektedir.

 

Sosis kalori bakımından düşünüldüğünde dana, hindi ya da tavuk sosisi olarak farklılık göstermektedir. Kırmızı etlerin kalori miktarı diğer etlere göre daha fazla olduğundan sosisi kızartmak kalori miktarını arttırabilmektedir. Bu nedenle sosis nasıl yapılır sorusunun cevaplarından birisi olabildiğince sağlıklı pişirme metotlarının kullanılmasıdır.

 

 

 

Sosis nasıl yapılır konusu oldukça detaylı ve teknik bilgi isteyen bir mevzu olduğu için bu konuda uzman ve kaliteli ürünler ortaya koyan firma ve markaların faaliyetleri temel alınmalıdır. Bu firmalar arasında yer alan Avşar Çiftliği ise bünyesinde barındırdığı sosis çeşitliliğinde ülkemizde önde gelen işlenmiş et ve şarküteri ürün markalar arasında yer almaktadır.  

 

Bu yazımızda sosis nasıl yapılır sorusuna cevap verdik. Bir önceki yazımız için https://www.avsarciftligi.com/blog/icerik/salam-nasil-yapilir linkine tıklayabilirsiniz.

Etiketler: Sosis Nasıl Yapılır?
Nisan 28, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı