Sucuk Üretimi Nasıl Yapılıyor?

Sucuk Üretimi Nasıl Yapılıyor?

 

Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden birisi olan sucuk, Osmanlı döneminden günümüze kadar, sofralardaki yerini almıştır. Özel olarak hazırlanmış etin çeşitli baharatlar ile karıştırılarak, hazırlanan bağırsak içerisine doldurularak yapılmaktadır. Sucuk üretimi günümüzde çok sayıda firma tarafından yapılmaktadır. Türkiye’nin her yerinde Afyon sucuklarının ünlü ve kaliteli olduğu bilinmektedir. Avşar Çiftliği firması, Afyon’daki tesislerinde üretmiş olduğu tüm sucuk çeşitlerini Türkiye geneline ulaştırıyor. Sucuk, kıyılmış etin fermente formudur ve temiz işlemlerden geçerek hazırlanmakta ve sağlıklı bir ürün olarak kullanılmaktadır. Etlerin uzun süre saklanabilmesi için kurutularak ve belirli işlemlerden geçirilerek hazırlanmaktadır. Sucuk üretimlerinde de doğal, temiz ve sağlıklı olmasına dikkat ediliyor.

 

Sucuk Nedir?

Sucuk, helal kesim hayvan etlerinin güzelce kıyılması ve özel baharatlar ile karıştırılarak, şişirilen ve kurutulan bağırsak içerisine doldurulması, etin fermente edilmesi sonucu elde edilen bir yiyecek ürünüdür. Sucuk, daha çok Orta Asya ülkelerinde sevilerek tüketilen bir gıda ürünüdür. En çok tüketilen ülkeler arasında, Türkiye, Bulgaristan ve Ermenistan geliyor. Türk sucuğu üretimleri, Türk Standartları Enstitüsü tarafından yapılan tanımlamaya göre belirli şartlarda yapılabilmekte ve Buna Geleneksel Türk Sucuğu denilmektedir. Avşar Çiftliğinde, belirlenen standartlara uygun ve özel formüller ile lezzetli, sağlıklı sucuk üretimleri yapılmaktadır. Özel formüllerle hazırlanmakta, kurutulmakta ve sucukların raf ömrünün uzun olması sağlanmaktadır.

Fabrikada Sucuk Üretimi

Sucuk üretimleri, ev yapımı sucuk ve fabrika üretimi sucuk olarak karşımıza çıkmaktadır. Ev yapımı sucukların daha doğal ve sağlıklı olduğu bilinmektedir. Sucuk yapımında dikkat edilmesi gereken önemli hususlardan birisi, etin olgunlaşma aşamasının beklenmesidir. Etin olgunlaşması sırasında, asitliği düşürülmüş olmalı ve belirli bir süre dinlendirilmelidir. Fabrika sucuk üretimleri hijyen koşullarına uygun olarak üretilmektedir. Lezzetinin ev yapımından bir farkı olmamakla birlikte tadı ve kokusunun da hiçbir farkı yoktur. Sucukların kurutulması ve diğer işlemler, temiz bir alanda ve uzman bir ekip tarafından gerçekleşmektedir. 

Sucuk Yapımında Kullanılan Malzemeler

Sucuk üretimi yapılacağı zaman özel olarak hazırlanmış olan etlerin, kıyılması ve olgunlaştırma beklemesi yapılmalıdır. Daha sonra baharatlar hazırlanır ve tüm katkı maddeleri katılarak iyice harmanlanır. Baharatlar ile iyice harmanlanmış olan etler, özel olarak hazırlanmış bağırsak içerisine doldurulur ve tamamen olgunlaşmaya bırakılır. Sucuk yapımında kullanılan et türü önemlidir.

Sucuk yapımında kullanılan malzemeler şunlardır;

  • Sığır, koyun, keçi, manda ya da kümes hayvanları eti,
  • Karabiber,
  • Kimyon,
  • Kırmızıbiber,
  • Sarımsak,
  • Tuz ve şeker,

Doğal sucuk üretiminde bu malzemeler kullanılmakta ve belirlenen standartlara malzeme oranları ayarlanmaktadır. Özel olarak hazırlanan sucuklar, olgunlaşması için belirli süre bekletildikten sonra lezzetli ürün olarak tüketilmeye başlanır.

Sucuk Yapımında Nelere Dikkat Edilir?

Avşar Çiftliği özel olarak hazırlanmış tesislerinde, tamamen doğal şartlara uygun yetiştirmiş olduğu hayvanların etlerinden doğal sucuk üretimleri yapmaktadır. Sağlıklı sucuk üretimleri için hayvanların beslenmesinde özel yemler kullanılıyor. Üretilen sucukların herkes tarafından sevilebilmesi için üretim aşamalarına dikkat edilmesi gerekiyor.

  • Kullanılan etin kaliteli olması,
  • Hayvanlar kesildikten sonra etin dinlendirilmesi,
  • Etin pH dengesinin iyi ayarlanması,
  • Sucukta kullanılacak olan etin, kemik, kaba yağı, sinir, damar gibi yapılardan arındırılması,
  • Sucukta kullanılacak olan yağın kuyruk ya da kabuk yağı olması,
  • Et ve yağ dengesinin iyi ayarlanması,
  • Sucuk üretiminde kullanılan tüm ürünlerin saf ve mikrobiyolojik kalitesinin yüksek olması,
  • Olgunlaşmaya bırakılan sucukların birbirine teması olmamalı,
  • Sıcaklık, nem ve hava akımı iyi ayarlanmalıdır.

Bu aşamalara dikkat edildiğinde, üretilen sucuklar, hem sağlıklı hem de lezzetli olacaktır. Sucuk yapımında kullanılan etin doğal ortamda yetişmiş hayvana ait olması lezzetini artıracaktır.

Çiftlik Sucukları

Çiftlik sucukları, doğal üretim yöntemleri ve teknolojik aletler ile el değmeden hazırlanmaktadır. Çiftlik sucuklarında, insanlar aradığı lezzeti bulabilecektir. Sucukların kalitesini, etin olgunlaşma durumu ve baharat birleşimleri belirleyici olmaktadır. Firma, sucuk etlerini elde ettikleri hayvanları, kendi çiftliğinde yetiştirmekte ve özel yemler kullandığı için etin lezzetli olmasını sağlamaktadır. Türkiye genelinde herkesin güvenle tüketebilmesi için tüm hayvanların, İslami şartlara uygun kesilmesini sağlıyor ve çiftlik hayvanlarının kullanılması, sucukların lezzet kalitesini artırmaktadır. 

Sucuk alımında, kalitesi, tadı ve koku açısından çiftlik sucukları çok farklı olduğunu gösterebilecektir. Çiftlik sucuklarını lezzetli yapan özellikler arasında, kullanılan malzemelerin doğallığı, üretim ortamı ve koşullarının sağlık şartlarına uygun olmasıdır. Sucuk üretiminde kullanılan işlemler, sucuk türüne ve üretimi yapan tesise göre değişebilmektedir. Avşar Çiftliği, sağlıklı ve lezzetli olabilmesi için belirlenen tüm standartlara uygun şartları belirliyor ve %100 doğal sucuk üretimleri yaparak, Türkiye geneline pazarlıyor. 

Sucuk Üretim Aşamaları

Sucuk tüketicileri, sucuğun tüm yapım aşamaları hakkında bilgi sahibi olduklarında, kaliteli sucuk seçimi yapabilecektir. Üretilen sucuklar, sığır, koyun, keçi ya da kümes hayvanlarının etlerinden yapılmaktadır. Sucuk üretiminin ilk işlem olgunlaştırma aşamalarının tamamlanmasıdır. Sucukta kullanılacak olan etin asitliği 5.4 pH ile 5.8 pH arasında olması gerekiyor. Olgunlaşan etler, kemiklerinden ve diğer bölümlerde ayrılır ve kıyma haline getirilir. Kıyma yapılan etler, tuz, şeker, sodyum nitrit, askorbik asit eklenerek, kürlemeye bırakılır. Daha sonra hazırlanan baharatlar eklenir ve karışım tamamlanır.

Karıştırma işlemleri hava almayacak şekilde yapılır. Hazırlanan sucuk iç malzemeleri, özel kılıflara doldurulur ve belirli ölçülerde bağlanan sucuklar askıya alınır ve kurumaya bırakılır. Sucuk üretiminin en önemli ve son aşaması, sucukların ambalajlanması ve depolanmasıdır. Hazırlanan sucuklar, özel depolarda ve 10 °C altında olan soğuk ortamlarda saklanmalıdır. Avşar Çiftliği tarafından özel olarak üretilmiş olan sucuklar, tüm işlemler tamamlandıktan sonra satışa sunuluyor.

Sucuk Çeşitleri

Sucuk üretiminde çeşitli teknolojik aletler kullanıldığı için işlemler daha kolay yapılmaya başlanmıştır. Doğal ortamda yetişen hayvanlardan elde edilen etler ve taze doğal baharatlar ile tüm sucuk çeşitleri lezzetli bir şekilde üretiliyor.

Sucuk çeşitleri şunlardır;

  • Kangal sucuk,
  • Parmak sucuk,
  • Baton sucuk,
  • Varyanta sucuk,

Avşar Çiftliğinde sucuk çeşitlerinin tamamı, katkısız içerikler ile hazırlanmakta ve kahvaltı sofralarını, yemek masalarını, çeşitli gıda ürünlerini süslemesini sağlanmaktadır. Sucuk çeşitlerinin üretimi kadar nereden satın alınacağı da önemlidir. Sucuklar pişirildiğinde, özel kokusu duyulmalı ve en doğal lezzetlerin hissedilmesi gerekiyor. Doğal ortamlarda yetişen hayvan etlerinin kullanıldığının bilinmesi, sucuğun kaliteli olmasını gösterecektir.

%100 Doğal Sucuklar

 

Türkiye genelinde, sağlıklı, kaliteli, lezzetli sucuk çeşitlerini bulmak mümkündür. Avşar Çiftliği %100 doğal sucuk üretimi yapıyor. Özel üretimler yapabilmek için tüm hayvanlarını kendi çiftliğinde yetiştiriyor ve sucuk üretiminde kullanacağı etin ne olduğunu biliyor. Doğal yöntemler ve özel yemler kullanıldığı için tüm sucuklarının lezzetli olmasını sağlıyor. %100 doğal sucuklar, ağız tadına düşkünler tarafından talep edilmekte ve satın alırken tüm özellikleri gözden geçirilmektedir.

Avşar Çiftliği, doğal sucuk üretimi yapabilmek için sığır, koyun ya da kümes hayvanlarının hiç birisini ithal olarak kullanmıyor, tamamını kendisi yetiştiriyor. Bunu vurgulayarak, tüm sucuklarının %100 doğal olduğunu belirtiyor ve sucuk ambalajları üzerinde gösteriyor. Sucuğun sağlıklı olabilmesi için hayvanların doğal ortamda ve özel yem çeşitleri ile beslenmiş olması önemlidir. 

 

Etiketler: Sucuk Üretimi Nasıl Yapılıyor?
Şubat 03, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı