Füme Et Nedir?

Füme Et Nedir?

Füme et genellikle balık ya da et türlerinin ateş dumanına maruz bırakılarak kurutulması işlemidir. Füme et diğer et ürünlerine göre daha uzun süreli tüketilebilmektedir. Bugün füme et tarifi açısından Türk mutfağı gittikçe çeşitlenmektedir. Et füme tekniği insanların yüz yıllar öncesinden etin bozulmaması ve saklanması, sonrasında ise tüketilebilmesi için geliştirilmiştir.

 

Füme et nedir sorusu bu halde bir pişirme tekniği olarak karşımıza çıkmaktadır. Genellikle çok zor koşullarda dayanabilen, tüketime uygun füme et kalori açısından da son derece makuldür. Füme et ateş dumanı ile kurutulduğundan zaman zaman füme et zararlı mı soruları doğal olarak gündeme gelmektedir. Bu konuda füme etin zararsız olduğunu söylemek mümkündür. Hatta füme etin fana füme ya da dana antrikot füme olabilir, hangi odun ateşinde pişirilmesi tercih edildi ise ete de o kadar farklı bir tat ve doku kazandırdığı bilinmektedir. Avşar Çiftliğinde ise söz konusu bu tekniklerin çeşitli biçimlerde uygulanması da söz konusudur.

 

Füme Et Nasıl Yapılır?

 

Füme et, temelde çeşitli et türlerinin odun ateşinden kaynaklanan dumana maruz bırakılarak kurutulması işlemidir. Bu işlem ortaya çıktığından günümüze kadar teknik açıdan bazı değişimler geçirmiştir. Füme et nasıl yapılır teknik olarak merak edilen bir soru olmakla beraber hala eski teknikleri kullanarak ev ya da bahçe ortamında füme et nasıl pişirilir diye deneme yapan tüketiciler de vardır.

 

Füme etin yapım aşamalarında öncelikli olarak etlerin şerit ya da julien olarak kesilmesi gerekmektedir. Kesim tekniği olarak bu yöntemin kullanılmasının nedeni ise ateş dumanının olabildiğince çok et yüzeyine ulaşması ve eti tatlandırmasıdır. Bu işlemden sonra etlerin var ise yüzeyindeki bakteri ya da mikroplardan arınması için tuzlu suda bekletilmesi ya da ovalanması işlemi yapılmaktadır. Yıkama işleminden sonra etlerin bekletilmesi gereklidir. Bu bekleme esnasında etlerin kendiliğinden kuruması önemlidir. Kuruyan etlerin dumana maruz kalacakları şekilde bir düzenek kurulması ve burada ateşin yakılarak olabildiğince fazla dumanın ortaya çıkmasını sağlamak önemlidir. Etlerin bu düzenek içinde uygun pozisyonlara konumlandırılması ile duman akışı sağlanır ve füme et nedir sorusunun cevabı da bu şekilde elde edilmiş olur.

 

Füme Et Tarifleri

 

Füme etler genellikle meze, ana yemekler için yan tarifler ya da atıştırmalık olarak kullanılabilmektedir. Bu nedenle Türk mutfağında doğrudan füme et bazlı yemek tarifi bulmak kolay değildir. Ancak küreselleşme ile beraber dünya mutfağı unsurlarının yöresel yemek lezzetlerimiz ile birleşmesi sonucu bazı lezzetler ortaya çıkmaktadır. Füme et tarifleri bu açıdan değerlendirildiğinde yerel ve yöresel mutfağımızda genellikle yöresel çorba tariflerinde, pilav ya da iç pilav yanında kullanılmaktadır. Ancak sokak lezzetleri olarak füme et düşünüldüğünde son dönemlerde füme etli Wrap, sandviç, hamburger, pizza ve makarna tarifleri ortaya çıkmıştır. Füme et nasıl yenir denildiğinde de gün geçtikçe de daha fazla tarif ile füme et tüketebilmekteyiz.

 

Füme et nedir sorusu Amerika, Kanada ve Avrupa için çok farklı içerikler ifade ederken Anadolu coğrafyası için farklı bir bağlama işaret etmektedir. Füme et bahse konu olan kıta ve konumlarda bir zorunluluğun yemek kültürü ögesi haline gelmesi söz konusu iken Anadolu topraklarında damak zevki detayı için daha çok tüketilmiştir.

 

Füme Et Çeşitleri

 

Füme etler genellikle balık ve kırmızı et ürünlerinin fümelenmesi ile elde edilmektedir. Son dönemlerde ise kümes hayvanlarından olan hindi ve tavuk ürünlerinin de füme et çeşitleri arasında değerlendirilmesi söz konusudur.

 

Füme et nedir sorusu uzun vadeli tüketim için kırmızı et ve balık etlerini düşündürtse de artık hindi ve tavuk füme etleri çok daha sık ve yaygın biçimde tüketilebilmektedir.

 

Füme Et Fiyatları

 

Şarküteri et ürünleri düşünüldüğünde bu ürünlerin fiyat aralıkları ürün çeşidine göre değişmektedir. Kırmızı et temelli ürünler etin fiyatı nedeni ile daha pahalı olabilirken tavuk ve hindi bazlı ürünler görece daha uygun fiyatlarla tüketicilere sunulmaktadır. Füme et fiyatları bu nedenle değişmektedir.

 

Füme et nedir tüketicilerin bugün sordukları sorular arasında yer almamaktadır. Çünkü sağlık, kalori ve fiyat seçenekleri açısından hemen her kıstasa uygun bir protein ve besin kaynağıdır.

 

Bu yazımızda füme et nedir sorusuna cevap verdik. Bir önceki yazımız için https://www.avsarciftligi.com/blog/icerik/iyi-pastirma-nasil-olur linkine tıklayabilirsiniz.

Etiketler: Füme Et Nedir?
Nisan 07, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı