İyi Pastırma Nasıl Olur?

İyi Pastırma Nasıl Olur?

Pastırma, Türk mutfağında kullanılan özel tatlardan birisi olarak yüzyıllardır kullanılmaktadır. En değerli et ürünü olarak tüketilmekte ve insanlar, en iyi ve kaliteli ürünleri seçmeye özen göstermektedir. Afyon bölgesinin doğal özelliklerinden faydalanarak, iyi pastırma nasıl olur hangi üretim aşamaları uygulanıyor gibi konularda bilgi edinmeniz en sağlıklı pastırmaya ulaşmanız için yardımcı olacaktır. İyi pastırma nasıl olur? İyi pastırma yapabilmek için tüm üretim aşamalarının hijyenik ve doğal olarak yapılması gerekiyor. 

En önemli husus ise hangi hayvanın etinin kullanılacağıdır. Doğal ortamda katkısız yemlerle beslenen hayvanların etlerinden yapılacak pastırma daha lezzetli olacaktır.

 

Pastırma Hangi Hayvanların Etlerinden Üretilir?

 

Pastırmanın lezzetini bilen ve tüketmek isteyenler, hangi hayvanların etlerinden pastırma yapıldığını bilmekte ve satın alırken bunu araştırmaktadır. İyi pastırma nasıl olur? En iyi pastırmalar, büyükbaş hayvanların etlerinden yapılmaktadır. Bu hayvanlar arasında, sığır, manda, deve ve at yer alabiliyor.

Bazı üreticiler, koyu ve keçi etinden de pastırma yapmaya çalışmaktadır. Avşar Çiftliği her zaman kendi yetiştirmiş olduğu sığırların etini kullanarak %100 doğal pastırma üretimi yapıyor. İyi pastırma için sığırın orta yağlı ve 3 – 7 yaş arasında olması gerekiyor. Sığırların büyüklüklerine göre bir sığırdan 19 ile 26 adet pastırma üretilebilmektedir. En kaliteli ve lezzetli pastırmalar her zaman sığır etinden yapılmaktadır.

 

Pastırma Hayvanın Neresinden Yapılır ?

 

Pastırma hayvanın neresinden yapılır sorusu merak edilen sorular arasında yer almaktadır. Pastırma hayvanın üst sırt kısmı dediğimiz antrikot veya kontrafile kısımlarından yapılır. Zira bu kısımlar çok fazla hareket etmediği için yumuşak, yağlı ve lezzetli olmaktadır.

 

En İyi Pastırma Hangi Etten Yapılır ?

 

İnsanoğlu her zaman herşeyin en iyisine ulaşmak ister. Kendine has lezzeti ile damaklarımızda kalan pastırma için de en iyi pastırma hangi etten yapılır diye düşünebilir. Bu noktada sizlere bir öneride bulunacağız. En lezzetli ve en iyi pastırma, dana etinin sırt bölgesinden elde edilen pastırmadır.

 

Pastırma Üretimi

 

Pastırma üretimini, sığırların karkas bölgelerinden alınan etler ile yapıyor ve etin alındığı bölgeye göre pastırmaları çeşitlendiriyor.

İyi pastırma nasıl olur? Bir pastırma üretimi için şu işlem aşamaları yapılmaktadır;

  • Küring işlemleri,
  • Yıkanma,
  • Kurutma,
  • Çemenlenip tekrardan kurutulması,

Tüm üretim aşamalarını, sağlık şartlarına uygun ve hijyenik ortamlarda yapılıyor olması, Tüm üretim aşamalarının eksiksiz ve doğru yapılması, pastırmanın kalitesini ve lezzetini artıracaktır. Tüm üretim aşamaları yapıldıktan satışa sunulan kaliteli pastırmalar, pişirilerek ya da çiğ olarak güvenli bir şekilde tüketilebilecektir. Üretim aşamasında dikkat edilmesi gereken husus etlerin kemikten söküm işlemleri ve fazla yağlardan diğer bölümlerden ayrıştırılmasını sağlayan açım işlemlerinin doğru yapılmasıdır.

İyi bir pastırma ortaya çıkartabilmek için tek bir hayvanın etinin kullanılması, farklı hayvan etlerinin karıştırılmaması gerekiyor. Kaliteli pastırmalar için her zaman sığır eti tercih edilmelidir. Pastırma üretiminde, kendi beslemiş olduğu sığırları belirli bir olgunluğa ulaştığında helal kesim yaparak etlerini kullanan firmalar mevcuttur. Pastırma üretimi için etlerin hazırlanması işlem aşamaları etlerin kemikten ayrılmasından, çemenlenerek kurutulmasına kadar geçen aşamalardan oluşmaktadır.

Pastırma etlerinin hazırlanması aşamaları şunlardır;

  • Kemiklerden etin ayrılması, söküm işlemi,
  • Et içerisindeki sinir, damar ve yağların ayrıştırılması, açım işlemi,
  • Temizlenen etlerin tuzlanması,
  • Kuruma öncesi etlerin tuzdan temizlenmesi, yıkama işlemi,
  • Kurutma aşaması,
  • Çemenle kaplanması ve kurutulması,

Hijyen kurallarına göre işlemler yapılmalı ve mümkün olduğu kadar doğal ortamlarda, güneş ışığında kurutma işlemleri yapılmalıdır. Sağlıklı olan şekli bu şekildedir.

 

Pastırma Kurutma İşlemleri

 

Pastırma üretimlerinde kurutma işlemleri farklı yöntemlerle yapılabiliyor. İlk kurutma işlemi daha çok açık ve güneşli havada yapılmaktadır. Bu hava sıcaklığına göre farklı sürelerde gerçekleşiyor. Yaz aylarında genellikle daha fazla yapılan pastırmalar kış aylarında daha çok tüketildiği gözlemlenmiştir.

Kurutma işlemleri etin inceliğine ya da kalınlığına göre yapılmaktadır. Kalın pastırma etleri için terleme denilen kurutma sistemi uygulanır. Kurutma işlemi yapılan etler, soğuk denkleme ya da sıcak denkleme işlemlerine tabi tutularak baskılama yapılır.

İlk kurutma işlemleri açık havalarda, ortalama 5 gün sürerken, soğuk havalarda 15 gün ya da daha uzun zaman alabilecektir. Son kurutma işlemi olan çemenli kurutma işlemi ise doğal koşullarda 7 gün olmaktadır.

 

Doğal Pastırma Üretimi

 

İyi pastırma üretebilmek için detaylara dikkat edilmelidir. Doğal pastırma alırken Tüm üretim aşamalarında doğal yöntemleri kullanıyor olması ve müşterilerine doğal pastırma çeşitleri sunuyor olması göz önünde bulundurulmalıdır. Her zaman katkısız yemlerle beslenen sığırların etlerini kullanılıyor olması yapılan pastırmanın kalitesini artıracaktır.

Üretimin yapıldığı pastırma çeşitlerinin sağlıklı içeriklere sahip olmasına özen gösterilmeli ve pastırmaların en iyi lezzete sahip olması sağlanmalıdır. Doğal ortamda yetiştirilmiş sığırların etleri ile yine katkısız taze baharat ürünlerin buluşturarak, %100 doğal kaliteli pastırmaların üretimini gerçekleştiriyor.

Pastırma yapımında kullandığı malzemeleri ve doğal yöntemleri ile iyi pastırmanın nasıl olduğunu şeffaf firmalar tüketicilere gösteriyor.

 

Avşar Çiftliği Yemeklik Pastırma 250 gr. Ürünümüze Görsele Tıklayarak Ulaşabilirsiniz.

 

Pastırma Çeşitleri Nelerdir?

 

İnsanlar, ağız tatlarına göre pastırma çeşitleri arasından seçim yapmaktadır. Pastırma üretiminde, büyükbaş hayvanların belirli bölgelerdeki etleri kullanıldığı için her bölüm, pastırmanın çeşitlerinin oluşmasını sağlamaktadır.

Piyasada yer alan en iyi pastırma çeşitlerinden bazıları şunlardır;

  • Sırt eti pastırması,
  • Kuşgömü – bonfile pastırması,
  • Antrikot pastırması,
  • Tütünlük pastırması,
  • Çemensiz pastırma,
  • Yağsız pastırma,

En iyi pastırma çeşitlerinden birisi kuşgömü – bonfile pastırma ürünüdür. Kuşgömü, hayvanların, sırt eti altında bulunan ve en az hareket eden kısmını oluşturan etlerdir. Yağ dağılımı homojen olduğu için lezzetli ve en iyi pastırmalardan birisi olarak gösterilir. Pastırma yapımında kullanılan çemen sosu, pastırma etinin dış yüzeyine kaplanmakta ve etin lezzetlenmesini sağlamaktadır.

 

Afyon Pastırmaları Lezzeti

 

Eski dönemlerde, buzdolabı gibi soğutucu sistemler olmadığı için insanlar etlerini pastırma ya da sucuk yaparak kurutmakta ve uzun süre saklamaya çalışmaktadır. Afyon sucuğu ve Afyon pastırması özel baharatlarla üretilen et ürünleridir. Afyon bölgesinde yetiştirilen büyükbaş hayvanların etleri ve bu bölgede yetişen özel baharatlar ile yapılan pastırmalar, piyasada Afyon pastırması olarak isimlendirilmektedir. Afyon sucuklarının farkı, ülkemizin diğer bölgelerinde üretilen sucuk ve pastırma çeşitlerine göre farklı çeşnili ve daha lezzetlidir.

Türkiye genelinde sucuk ve pastırma denildiğinde, akla ilk gelen iller Kayseri ve Afyon illeridir. İyi pastırma yapımında kullanılan sığır eti ile ilgili yapılan işlemler, kullanılan baharatlar ve kurutma işlemlerinde hava şartlarının etkisiyle farklı kılmaktadır.

Kayseri yeraltı sularda bulunan nitrat maddesi üretimi yapılan sucukların kendisine özel kırmızı rengi almasını sağlamaktadır. Sucuk üretiminde kullanılan malzeme oranları, üretim kalitesini ve lezzetini belirliyor. Aynı zamanda kullanılan baharat ürünleri de lezzetine lezzet katıyor. Baharatlı olan sucuklar günümüz şartlarında tercih ediliyor olması yemeklerde kullanılması yapılan yemekleri zenginleştiriyor.

 

Pastırma Satın Al

 

Pastırma satın alırken lezzetli ve sağlıklı pastırma tüketimi yapabilmek için satın alma işlemlerinde nelere dikkat edilmesi gerektiği bilinmelidir. Satın alma işlemlerini yaparken, pastırmanın kırmızı rengi donuk renk almaya başlamış, yeşilimsi ya da kahverengi almaya başlamışsa bu bozulduğunu gösterecektir. Genellikle insanların lezzetli pastırma tüketebilmesi için sığır eti kullanılması gerekmektedir. Sığır eti ile yapılan pastırmalar daha sağlıklıdır.

Bazı üretimlerde koyun eti kullanılmakta ve uzmanlar, sığır eti ile ürettiği pastırmaların daha lezzetli ve sağlıklı olduğunu belirtmektedir. Doğal usullerle yapılan pastırma en sağlıklı et ürünüdür ve çiğ olarak rahatlıkla tüketilebilecektir.

Türk mutfağında, hem kahvaltı hem de çeşitli yemekler içerisinde pişirilerek de tüketilebilmektedir. Pastırma alırken, çeşidine ve hangi hayvan etinden üretildiğine dikkat edilmelidir. Avşar Çiftliği tüm üretimlerini sığır etinden yapıyor ve et bölümlerine göre çeşitleri isimlendiriyor olması en önemli unsurlardan biridir. Kaliteli pastırma seçerken bu özelliklere dikkat edilmesi sağlık açısından önemlidir. 

Bu yazımızda iyi pastırma nasıl olur? Konusuna değindik. Bir önceki yazımıza https://www.avsarciftligi.com/blog/icerik/kayseri-sucugu-mu-afyon-sucugu-mu linkinden ulaşabilirsiniz.


Etiketler: İyi Pastırma Nasıl Olur?
Mart 22, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı