Lokum Nasıl Yapılır?

Lokum Nasıl Yapılır?

Özellikle Afyon lokumu ve kaymaklı lokum ülkemizin en çok bilinen lezzetleri arasındadır. Lokum gerek bir ikram gerek hoş sohbetlerin eşlikçisi, beraberinde birçok fayda taşımaktadır. Deri üzerindeki bazı yaralara, bademciklerin korunmasına ve böbrek hastalıkları için faydalı olan lokum yapımı ise tamamen ustalık gerektirmektedir.

 

Temel malzemesi süt, şeker ve un olan lokum nasıl yapılır hep beraber öğrenelim. Önce derin bir kap içerisinde şeker, süt ve un konulur. Kısık ateşte sürekli olarak karışır. Kaynaması ile ocaktan alınır, içine tereyağı ve vanilya eklenir, mikser ile on dakika kadar çırpılır. Bu karışım muhallebi kıvamına gelince bir tepsiye dökülür. Bir gece tepside dinlenmeye buzdolabında bırakılır. Ertesi gün tepsideki lokumlar kesilerek yuvarlanır ve bu şekilde lokumlara şekil verilmektedir. Üzerinin süslemesi ise tercih edilen şekilde yapılabilmektedir.

 

Geçmiş Tarihlerden Günümüze Farklı Çeşitlerle Sunulan Lokumlar

 

Lokumun ülkemizdeki geçmişi bir hayli köklü olduğu için lokum çeşitleri de bir hayli fazladır. Lokum çeşitleri arasında Fıstık Ezmeli Lokum, Haşhaşlı Lokum, Çikolatalı Lokum ya da Kahveli Lokum, Antep Fıstıklı Lokum, Cevizli Lokum ile Fındıklı Lokum, Tel Kadayıflı Lokum, Kaymaklı Lokum, Antep Fıstıklı Kaymaklı Lokum, Beyaz Çikolatalı Lokum ile güllü lokum ve kuş lokumu vardır.

 

Lokum nasıl yapılır önemli bir geçmiş miras ve teknik sunduğu için lokum yapılış tekniği ile lokum çeşitleri bu kadar farklılık göstermektedir.

 

Lokum Tarifi

Bilinen lokum tarifleri ele alındığında bu tarifler olabildiğince çeşitlilik arz etmektedir. Lokum tarifi genel olarak şeker, süt ve lokum çeşidine bağlı olarak diğer malzemelerin pişirilmesi, dinlendirilmesi ve şekillendirilmesi aşamalarından oluştuğu için tarifler de temel olarak aynı standartları takip etmektedir. Bu nedenle lokum tarifleri yöresel olarak değişebilmektedir. Avşar Çiftliği ise bu alandaki deneyimini hem yöresel farklılıkları gözeterek hem de lezzetin maksimum düzeyde olmasını sağlayarak gerçekleştirmektedir.

 

Lokum nasıl yapılır teknik olarak usta kişilerden öğrenilmiş ve bu kıymetli lezzet Avşar Çiftliği tarafından büyük bir özenle sürdürülmeye devam etmektedir.

 

Lokum Kalori

 

Lokum, genellikle kahve ya da çay gibi içeceklerin yanında ikram olarak sunulmaktadır. Bazı durumlarda lokumlara özel tarifler de uygulansa da lokumun temel bileşen malzemesi şeker ve undur. Bu nedenle lokum kalori açısından çok tüketilmesi halinde bazı zararlara ve kilo fazlalıklarına neden olabilmektedir. Bu nedenle ölçülü yenilmesinde fayda vardır.

 

Lokum nasıl yapılır teknik ve malzeme açısından bakıldığında daha şeker oranı az ya da daha sağlıklı lokumların üretilebilmesi için farklı girişimler de söz konusudur.

 

Lokum Nerede Meşhur?

 

Ülkemizin farklı illeri, yöreleri ve bölgeleri çok çeşitli lezzetleri ile meşhurdur. Kayseri pastırması ile Kastamonu sarımsağı ile, Samsun pidesi ile, Amasya elması ile, Ankara keçisi ve domatesi ile derken lokum nerede meşhur sorusu akıllara gelmektedir. Çünkü ülkenin neresine gidilirse gidilsin ikram edilen ikramlıklar arasında yer almakta ve neredeyse her yörede bir lokum imalat tesisi bulunmaktadır.

 

Lokumun meşhur bir ikram olması üstelik bu şanının yurt dışındaki mecralarda da duyulmuş olması lezzet açısından başarılı olduğunun kanıtıdır. Lokum nasıl yapılır teknik ve lezzet açısından rakibi olmayan bir ikram olduğu için kullanılan malzemeler işin sırrını ortaya koymaktadır. Lokum, özellikle kaymaklı lokum genellikle Afyon ilimiz ile bilinmekte ve meşhur olmaktadır. Kaymak kullanılarak yapılan lokum çeşitleri kuruyemiş ve çikolata gibi lezzetleri de yanına alması ile muazzam bir lezzet oluşturmaktadır.

Önceki yazımıza https://www.avsarciftligi.com/blog/icerik/kuru-et-nasil-yapilir linkinden ulaşabilirsiniz.

Etiketler: lokum, türk lokumu
Mayıs 21, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı