Pastırmanın Bilinmeyen 7 Faydası

Pastırmanın Bilinmeyen 7 Faydası

Pastırma Türk kültüründe geniş bir yeri olan ürünlerden bir tanesidir. Büyükbaş hayvanlardan imal edilmekle birlikte özel işlemlerden geçirilmektedir. Sofralarda sevilerek tüketilen, eklendiği yiyeceklerin lezzetli bir hal almasına yardımcı olan pastırma aynı zamanda şifalı bir üründür. Kurutulmuş et olarak bildiğimiz pastırmanın faydaları ise saymakla bitmiyor. Katkısız olarak ve doğal kurutma yöntemleri ile imal edilen pastırmalar sofralarda yer alırken aynı zamanda besin değeri açısından değerlendirildiğinde bir sağlık deposu haline de gelmektedir.

  1. Kalsiyum, A vitamini, potasyum ve demir içeriği bakımından pastırma zengindir.
  2. Pastırmanın faydaları arasında yüksek protein sağladığı için iyi bir enerji kaynağı olduğu da sayılabilir.
  3. Az işlem görmüş olan bu ürün çemenli olarak da yapılmaktadır. İçerisinde bulunan buy otu sayesinde insülin direnci düşmekte ve kandaki yağlanma miktarı da en aza inmektedir.
  4. Çemenin anne sütünü destekleyici özelliği bulunmaktadır.
  5. Mide ve bağırsak problemlerini önleyen pastırma, aynı zamanda gaz sorunlarını da ortadan kaldırır.
  6. Bakteri ve mantar üremesini bastırır.
  7. HDL kolesterolünü dengeliyor.

Pastırma Çiğ Mi Yenir?

Pastırmanın faydaları saymakla bitmiyor. Fakat pastırmanın nasıl tüketileceği de halk arasında en çok merak edilen konular arasında yer alıyor. Beslenme uzmanları ve doktorlar tarafından pastırmanın en doğal hali ile tüketimi önerilmektedir. Et ürünleri en ince halleri ile lezzetlidir. Bu sebeple uzmanlar pastırmanın küçük kesikler halinde tüketilmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Geleneksel usuller ile yapılan pastırmalar çiğ bir şekilde rahatlıkla tüketilebilmektedir. Et, tavuk ya da balık gibi ürünlerin pişmiş makbuldür. Fakat pastırma istisnai bir üründür. Gerekli olan faydaları elde edebilmek için çiğ bir şekilde yine doğal ürünler olan köy yumurtası gibi yiyeceklerle birlikte tüketilmesi gerekir. Pastırma kıymetli bir yiyecek olduğundan dolayı kıymetini kaybetmemesi için de kızartma gibi işlemler uygulamak yerine çiğ olarak tüketmek pastırmanın faydaları açısından da daha etkili olacaktır.

Pastırma Nasıl Yapılır?

Proses bakımından zor ve uzun bir ürün olan pastırmanın yapım süresi tam 25 günü bulmaktadır. İzlenebilirlik aşaması ile başlayan ürünler daha sonraki aşamaya geçmeye hak kazanır. Pastırmada asıl amaçlanan ise ürün kalitesidir. Belirli bir kalite standardı vardır ve bu standart dâhilinde güvenle tüketilebilecek bir gıda maddesidir. Pastırmanın içine şayet farklı maddeler karıştırılmaz ise son derece faydalı bir üründür.

Etin yeterli miktarda kurutulmadığı durumlarda bakteri üretimine de müsait olmaktadır. Zararlı bakterilerin üremesi ise sindirim sistemi üzerinde olumsuz etkiler oluşturacaktır. Pastırmanın faydaları elde etmek istenirken sağlıksız ürünler sebebi ile ciddi sağlık sorunları da meydana gelebilmektedir. 

Pastırma Çemeni Faydaları

Pastırmanın faydaları elbette ki saymakla bitmiyor. Pastırma alacağınız zaman ise çemenli mi, çemensiz mi diye bir soru yönelebiliyor. Bu sebeple çemenin de faydalarına değinmek lazım. Çemen dendiğinde ilk olarak aklınıza pastırma geliyor değil mi, çünkü pastırmanın bu denli kıymetli bir yiyecek olmasının sebebi onunla hemhal olmuş çemenidir. Geleneksel mutfak kültürümüzde geniş bir yeri olan çemen tüberküloz ile mücadelede etkili bir bitkidir. Kansızlığa iyi gelmekle birlikte dolaşım sistemi üzerinde doğrudan etkilidir.

İştah açıcı özelliği ile bilinen çemen çocuklarda da rahatlıkla kullanılabilmektedir. Bu sebeple pastırmanın faydaları açısından çocuklara yedirilmesi de tavsiye edilmektedir. Yetişkinler için de bir ilaç niteliği taşıyan çemen mide rahatsızlıklarını engeller. Boğaz ağrılarına çok iyi geldiği bilinir ve tüketen kişileri zinde tutar. Özellikle çok eski çağlarda savaşa giden askerlere çemen yedirildiği, bu sayede askerlerin hem zinde kaldığı hem de cesaret sahibi olduğu söylenirdi. Tabi her yiyeceğin faydasının elde edilebilmesi için uygun ölçülerde tüketilmesi gerekir.

Fazla tüketim olması durumunda kızarıklık ve alerjen etkiler görülebilir. İştah açıcı özelliği ile kilo almanıza yardımcı olabilir. Avşar Çiftliği tarafından %100 doğal olarak sizlere sunduğumuz pastırma ürünlerimiz çemeni ile bağışıklık, sindirim ve iştah konusunda yarar sağlar. Toksinlerin atılması amacı ile de kullanılan pastırma aynı zamanda çemeni sayesinde enerji verir ve içeriğinde herhangi bir kimyasal madde de bulunmamaktadır.

Avşar Çiftliği Yemeklik Pastırma Ürünümüze Görsele Tıklayarak Ulaşabilirsiniz.

Pastırma Nasıl Yenir?

Geleneksel bir Türk lezzeti olan pastırmanın faydaları bu denli çok olduğu için onun nasıl tüketileceğini de bilmek gerekir. Salam ve sucuk gibi içeriğinde katkı maddesi olmayan pastırma az işlem görmüş ve etin tüketilebilecek en doğal halidir. Uzmanlar tarafından pastırmanın doğal hali ile tüketilmesi gerektiğinin altı çizilmektedir. Ancak yemekler ile birlikte tüketimi de tercih edilebilir. Örneğin pastırmalı kuru fasulye deyince o buram buram çemen kokusu herkesin aklına gelir. Ancak pastırmanın yemeğin pişirilmesi esnasında kesinlikle yanmaması gerekiyor.

Pastırmanın makine değil, el satırı ile kesilmiş olmasına da dikkat edilmelidir. Kahvaltılık, sandviç, pastırmalı yumurta, pastırmalı kuru fasulye, pastırmalı paçanga, pastırmalı domatesli makarna, ıspanaklı pastırmalı kiş, pastırmalı humus, pastırmalı menemen gibi farklı versiyonlar ile bu kıymetli yiyeceği tüketebilirsiniz. Kırmızı et tuzlama ve kurutulma işlemi yapılarak elde edilen pastırma savaş dönemlerinde askerlik yiyecek ihtiyaçlarının karşılanması amacı ile tercih edilmekteydi.

Pastırmanın faydaları sebebi ile günümüze taşınan bu lezzet tek başına ya da bu tarifler ile lezzetli bir şekilde tüketilebilir. Pidelere saygınlık katan, yumurtaya adeta neşe veren, kuru fasulyenin namını dilden dile dolaştıran pastırma damak çatlatmakla birlikte aynı zamanda sağlık açısından da faydalıdır. Ete lezzet veren çemeni ile fermente gıda sınıfının en değerli üyesidir kendisi. Yüz güldüren ve damaklarda şölen etkisi yaratan pastırma çeşitli tarifler ile birlikte rahatlıkla kullanılabilir.

Uzmanlar Açıklıyor, Bol Bol Pastırma Yiyin

Bonfile ve antrikot en değerli etler sınıfında yer almaktadır. Etin en kıymetli bölümlerinin tuzlanarak 1 aya yakın süre kurutulması ile elde edilen pastırmanın faydaları çok fazla olduğu için uzmanlar tarafından da tavsiye edilmektedir. Vücudun protein ihtiyacının giderilmesine yardımcı olan pastırma aroması ile iştahsızlık sorunlarını da engeller. Hem büyükler hem de yetişkinler için keyifle tüketilecek olan bu gıda çemeni ile bilinir. Çemen çok faydalı olmakla birlikte ete koruyucu özellik de katmaktadır. Çemen ile aslında çok korunaklı hale gelse de çiğ bir et olması sebebi ile bağırsakta bazı parazit sorunlarına da yol açabilmektedir.

Pastırmanın hem besin değerinin kaybolmaması hem de sağlıklı bir gıda olarak tüketilebilmesi için kesinlikle kızartmadan kaçınmak gerekiyor. %100 dana eti ile Avşar Çiftliğinde hazırlanan pastırmalar tamamen geleneksel yöntemler kullanılarak hazırlanmakta ve el satırı ile ince dilimler haline getirilmektedir. Kuru fasulye ya da pide gibi farklı tarifler ile damağınızda bırakacak lezzeti asla unutamayacaksınız.

Günümüz teknolojisi üretimde kullanan Avşar Çiftliği katkı maddeleri olmadan hazırlanan ve sofralara gelen pastırmalar bol bol tüketilebilir. Ancak çölyak hastalarının tüketimde dikkatli davranması gerekiyor. Çemenlerde kullanılan unların pek çoğunun saf un olmaması sebebi ile buğday alerjisi ve çölyak hastalığı bulunan kişilerde tüketime dikkat edilmelidir. Ayrıca pastırma sarımsağı sayesinde fungusid ve baterisid özellik gösterir. Çemen ve sarımsak ile bütünleştiğinde harika bir kombinasyon olan pastırmanın faydalarından yararlanabilmek için %100 doğal Avşar Çitliği pastırmalarını tercih edebilirsiniz.

Bir önceki yazımıza https://www.avsarciftligi.com/blog/icerik/iyi-kirmizi-et-secimi-nasil-yapilir linkinden ulaşabilirsiniz.

Etiketler: Pastırmanın Bilinmeyen 7 Faydası
Mart 02, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı