Pastırma Nasıl Yapılır?

Pastırma Nasıl Yapılır?

 

Pastırma, aslında kurutulmuş bir et çeşidi olarak yalnızca büyükbaş hayvanların belirli bölgelerindeki etlerin kesilmesi, ince dilimler haline getirilmesi ve uygun koşullarda tuzlanıp kurutulması ile elde edilmektedir. Bu hali ile pastırma nasıl yapılır ve kaliteli pastırmanın sırrı nedir gibi soruların sorulması oldukça doğaldır. Çünkü son derece eşsiz bir lezzet sunmaktadır. Pastırma nerede meşhur sorusu ise uzman üreticiler sayesinde artık her yerde olarak cevaplanmaktadır.

 

 

Pastırma Nasıl Yapılır

 

Pastırma yapımı, incelik ve ustalık gerektiren bir iştir. Bununla beraber yılların tecrübesi, etin dilinden anlamak ve etin kuruma zamanının gelip gelmediğini de bilmek gerekir. Pastırma nasıl yapılır merak edilen bir soru olduğu için teknik kısımları mesleki birikimi barındıran cevapları gerektirmektedir. Genellikle sene sonuna doğru pastırmalar için uygun zaman dilimi seçilmektedir. Bu zaman dilimi geldiğinde pastırmaların hazırlanma işlemleri başlatılır ve hazırlanan pastırmaların kurutulma işlemleri için hazırlıklar yapılmaktadır.

 

Yemeklik pastırma, bonfile pastırma, antrikot pastırma, çemeni sıyrılmış pastırma gibi farklı özelliklerde ve seçeneklerde ürünler zamanı geldiğinde itina ile hazırlanarak müşteriler için bekletilmektedir. Pastırma nasıl yapılır sorusunun cevabı ise etlerin kemiklerinden sıyırılması ile süreç başlatılır. Bu işlem süresince etlerin büyük halde olması önemlidir. Büyük et parçalarına uygun şekiller verildikten sonra et üzerinde uygun kesikler yapılarak eti tuzlama işlemi yapılır ve et bu hali ile beklemeye alınır. Bekleme süreci sonrasında baskı ve kurutma aşamaları başlatılır.

 

Pastırma Nasıl Pişirilir?

 

Sofraların vazgeçilmez lezzetlerinden olan pastırma, temelde kurutulmuş bir ettir. Bu nedenle pişirilmeden de tüketilebilmektedir. Genelde pastırma nasıl yenir, Ancak bazı tüketiciler yine de pişirmek isteyebilmektedir. Bu durumda pastırma nasıl pişirilir sorusu gündeme gelmektedir. Pastırmanın pişirilmesi için öncelikli olarak pastırmanın arzu edilen büyüklükte kesilmesi veya parçalarına ayrılması gereklidir. Daha sonrasında hangi yemek için kullanılacaksa börek harcı için direk harç içine, sulu yemekler için doğrudan yemek suyuna katılabilmektedir. Pastırma etinin kurutulmadan tüketilmesi lezzetinin kaybolmaması açısından önemlidir.

 

Pastırma nasıl yenir sorusu yerinde bir sorudur. Pastırma yemenin bazı incelikleri vardır. Bu nedenle pastırma nasıl yapılır çok sık merak edilen sorular arasındadır.

 

Yumurtalı Pastırma Nasıl Yapılır?

 

Pastırmanın ana malzeme olarak kullanıldığı yemek çeşitleri oldukça fazladır. Ancak üretilmesi oldukça detaylı işlem gerektiren bir şarküteri ürünü olduğu için pastırma fiyatları diğer ürünlere göre biraz daha fazla olabilmektedir. Bu nedenle genellikle kahvaltılarda yumurtalara eşlik ederek tüketilebilmektedir. Yumurtalı pastırma nasıl yapılır konusuna gelince önce pastırmaların istenilen büyüklükte parçalanması gereklidir, sonra bu parçalar biraz yağ eklenerek tavaya atılır, bir iki defa çevirdikten sonra pastırma tadını iyice ortaya çıkarmaktadır. Bu haldeki pastırmaların üzerine yumurta kırılabilir.

 

Şüphesiz ki pastırmanın kullanıldığı tek kahvaltılık yemek tarifi yumurtalı pastırma değildir. Genellikle kahvaltılık tarifleri için merak edilen pastırma nasıl yapılır konusu, lezzet açısından merak edilmektedir. Ancak bu konuda pastırma kalori açısından dikkat gerektiren bir et ürünüdür.

 

Evde Pastırma Nasıl Yapılır?

 

 

Pastırma entegre tesislerde yapıldığı kadar evde de yapılabilmektedir. Evde pastırma nasıl yapılır konusu biraz detay ve dikkat gerektiren bir iştir. Aynı zamanda pastırma kilosu ne kadar gibi sorular nedeni ile de evde yapımı denenmekte ve tercih edilebilmektedir. Bugüne kadar pastırma yöresel olarak Kayseri ili ile ilişkili olarak düşünülmüş ve kullanılmıştır. Bu nedenle Kayseri yöresinde evde sıkça yapılmaktadır. Hatta bu yaygınlık nedeni ile yöresel ürünlerin satıldığı market ve pazarlarda dahi Kayseri pastırması bir marka değerinde sunulmaktadır. Günümüzde teknik gelişim ve gıda atılımı sayesinde aynı lezzet, tat ve teknik ülkemizin birçok ilindeki entegre tesislerde üretilebilmektedir. bunun yanında evlerde de yapımı denenmektedir.

 

Pastırma nasıl yapılır sorusu evde de yapılabileceğini göstermektedir. Ancak evde pastırma yapımı sonrasında pastırma nasıl saklanır sorusu daha da fazla merak edilmektedir.

 

Bu yazımızda pastırma nasıl yapılır sorusuna cevap verdik. Bir önceki yazımız için https://www.avsarciftligi.com/blog/icerik/fume-et-nedir linkine tıklayabilirsiniz.

 

Etiketler: Pastırma Nasıl Yapılır?
Nisan 14, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı