Türk Lokumu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Türk Lokumu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Türk lokumu tüm dünyada bilinen ve derin bir tarihe dayanan bir tatlıdır. Birçok farklı tatta ve çeşitli formlarda üretilen lokum lezzetiyle geniş bir damak zevkine hitap eder. Yumuşak dokusu, leziz tadı ve içerisine eklenen türlü kuruyemişleriyle birçok farklı çeşidi bulunur. Kelimesinin kökeni Arapçadan gelen lokum, şekerli nişastanın eridikten sonra pişirilmesi ve farklı biçimlerde kesilmesi anlamı taşır. Arapçada boğazdan kolayca geçen ve rahatlayan yiyecek anlamına gelen Rahat-ul Hulküm adıyla bilinir.

 

Lokma, ağıza bir seferde atılan yiyecek parçasına verilen isimdir. Lokum kelimesinin de bu kelimeden etkilenerek ortaya çıktığı düşünülür. Lokumun küçük ve lokmalık olması da bu düşünceyi destekler niteliktedir. Lokumun net bir icat olunma tarihi bulunmamakla birlikte, Sultan II. Murat zamanında, sultanın özel doktoru Şirvani’nin yemek kitabında lokum tarifi olduğu bilinen veriler arasındadır. Kitaptaki lokum tarifi ve yapılış şekli şu anki lokum kavramına uygun olduğu için bu bilgiyi köken olarak kabul edenler bulunur.

 

Türk lokumunun tarihi yalnızca Türkler ya da Osmanlı mutfağı ile sınırlı değildir. Geçmişinin Pers İmparatorluğu’na dayandığına dair rivayetler de vardır. Birçok çağda benzer tatlı yapılar denenmiş ancak lokumun sosyal yaşantıya bu isimle kazandırılması Osmanlı zamanında gerçekleşmiştir. 19. yüzyılda, lokum ikram etmek bir gelenek haline gelir ve lokum yalnızca saray çevresinde değil, halk içerisinde de sıklıkla yenmeye başlanır. Lokum, Avrupa’dan gelen bir İngiliz gezginin dikkatini çeker ve bol miktarda satın alır. Bu hamle ile lokum Avrupa’da tanınmaya başlar ve Türk lezzetlerini denemek için çeşitli gezginler Anadolu’ya gelir. Etkisi halen süren lokum, o süreçte bir marka haline gelir ve Türk lokumu kavramı ortaya çıkar.

 

Lokum Nasıl Yapılır?

 

Osmanlı zamanında kullanılan temel lokum tarifinde nişasta, bal ve su bulunur. Bal yerine bazı tariflerde pekmez de kullanılır. Yapılışı kolay gibi gözükebilir ancak lokum yapmak ustalık ve özen gerektiren bir iştir. Lokumu güzel ve çekici kılan asıl detay kıvamıdır. Kıvamını tutturmak için özel ustalar yetiştirilir. Osmanlı arşivi içerisinde bulunan 1844 tarigli Melceü’t – Tabahhin adlı yemek tarifi kitabında lokum tarifi de bulunur. Bu tarif şeker, su ve nişasta içerir.

 

Zaman içerisinde lokum yapımında kullanılan malzemeler artırılır ve çeşitlendirilir. Türk lokumunun en öz halini geliştirerek farklı lokumlar oluşturulur. İçerisine fındık, ceviz, fıstık gibi yemişler eklenir, hoş koku vermesi amacıyla çeşitli esanslar kullanılır. Lokum bilinen ilk halinden uzaklaşsa da lezzeti artar. Avşar Çiftliği, işinin ehli ustalarla müşterilerine doğal ve katkısız lokumlar hazırlar. Birbirinden lezzetli lokumları inceleyerek damak zevkinize uygun olan lokumu kolayca bulabilirsiniz. Hem yemek hem de ikram etmek için lokum çok lezzetli bir alternatif olabilir.

 

İdeal Türk Lokumu Nasıl Olmalıdır?

 

Lokum pek çok tarifle ortaya konabilen bir tatlıdır. Evde de denenmesi mümkün olan bu tarifler, her zaman sonuç vermeyebilir. Lezzetli ve tam kıvamında lokum yapabilmek için uzun yıllar denenmiş bir tarife ve deneyime sahip olmak gerekir. Türk lokumu, alanında ustalaşma gerektiren bir tatlıdır. Lokumun mutlaka yumuşak bir kıvamı olmalıdır. Parmağınızla lokumun üstüne bastırdığınızda lokum kısa süre içinde eski formuna kavuşmalıdır.

 

Lokumun kıvamı için gerekli derece bu yumuşak dokudur. Ek olarak, lokum parlak bir görünüşe sahip olmalıdır. Ağızda kaygan bir his yaratmalıdır. Profesyonel ekibi ve titiz çalışma prensipleriyle uzun yıllardır lokum üreten Avşar Çiftliği’nden lokum temin edebilirsiniz. Kahve saatlerinize eşlik eden lokumla keyifli vakitler geçirebilirsiniz.

 

Lokum Çeşitleri Nelerdir?

 

Gelişen üretim şekilleri, üretim için tercih edilen konum, damak tadı, müşteri talepleri gibi pek çok farklı faktör lokumun çeşitlendirilmesine sebep olur. Avşar Çiftliği katkısız lokum çeşitleriyle farklı tatlara yer açar.

 

Beyaz çikolata severlerin ilgisini çeken bademli beyaz çikolatalı lokum, kaymak, beyaz çikolata ve bademle lezzetli bir lokum alternatifidir.

Türk Lokumu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bademli beyaz çikolatalı lokum ürünümüze sitemizden ulaşabilirsiniz.

 

Sade lokum sevenler kaymaklı sultan lokumu deneyebilirler. İçerisinde doğal kaymak bulunan lokumun dışında Hindistan cevizi kaplıdır.

 

Sohbetlerde sıklıkla kahve ikram edilir. Kahve ile birlikte harika bir ikili olan Antep fıstıklı kaymaklı lokumu deneyebilirsiniz.

 

Katkısız ve doğal kaymak kullanılan yapılan lokum yoğun fıstık içeriğiyle kuruyemiş severlere de hitap eder. Çıtır çıtır Türk lokumu denemek isteyenler için tel kadayıflı ve kaymaklı sultan lokum önerilir. Temiz içeriği ve bütün fındıklarıyla göz alıcı fındıklı sultan lokum, kalabalık davetlerde tercih edilebilir. Antep fıstığı ve cevizli seçenekleri de bulunan sultan lokumunu ayrı ayrı servis edebilir ya da tek bir tabakta lezzet şöleni sunabilirsiniz.

 

Çikolata severler her üründe çikolatalı alternatifler ararlar. Bilhassa yoğun çikolata tadından hoşlanan kişiler için Avşar Çiftliği kalitesiyle çikolatalı sultan lokum üretilir. Kaymak ve çikolatanın buluşması damaklarda benzersiz bir deneyim yaşatabilir.

 

Türk Lokumu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Çikolatalı Sultan Lokum ürünümüze sitemizden ulaşabilirsiniz.

 

Son yılların popüler gıda ürünlerinden biri haline gelen fıstık ezmesi lokumla buluştu ve ortaya fıstık ezmeli lokum çıktı. Doğal sütten elde edilen kaymak ve fıstık ezmesinin birleşmesiyle oluşan fıstık ezmeli lokum, fıstık severlerin favorisi olabilir.

 

Farklı tatlar arayanlar için haşhaşlı lokum lezzetli bir alternatif olabilir. Türk lokumu çeşitlerini deneyerek damak zevki ve beğenilerinize uygun olan türleri keşfedebilirsiniz.

 

Lokumun Besin Değerleri Nelerdir?

 

Türk lokumunun besin değeri kullanılan malzemelere göre değişiklik gösterebilir. Ancak temel malzemelerle hazırlanan lokumun ortalama besin değerleri bellidir. 100 gram lokumun içerisinde 89 gram karbonhidrat, 0.12 gram protein ve 0.19 gram yağ bulunur. 19 mg potasyum ve 5 mg kalsiyum içeren lokumda 0.1 mg demir vardır.

 

Lif ve kolesterol içermez. Lokumun içerisine eklenen kuruyemişler, aroma ve koku verici gıdalar besin değerlerini değiştirir. Alerjiniz varsa ya da hassas yapılı bir bünyeye sahipseniz lokumun içeriğini inceledikten sonra tüketmelisiniz. Diyet yapıyorsanız ya da beslenmenizi düzenleyen bir hastalığa sahipseniz lokumu kontrollü tüketmeniz tavsiye edilir.

 

Lokumun Faydaları Nelerdir?

 

Yoğun aroması ve zengin içeriği ile Türk tatları vücuda lazım olan vitamin ve kalsiyumu karşılamak için çeşitlendirilir. Çeşitli kuruyemiş ve meyve özleriyle oluşturulan lokumların pek çok faydası bulunur. Lokumun içerdiği karbonhidrat böbrek hastaları için faydalı olabilir. Bademcik iltihabı sırasında kontrollü lokum tüketmek iyileşme sürecine destek olur. Yara ve çıbanların iyileşme sürecine yardımcıdır.

 

Türk lokumu ölçülü tüketildiğinde ağız içerisinde koku oluşmasını önleyici etki gösterir. Sağlıklı ve lezzetli bir besin olan lokum kontrollü tüketildiğinde enerji depolamanıza yardımcı olur. İçerdiği şeker ve nişasta ile enerji deposudur. Hem besleyicidir hem de dinamik ve enerjik hissetmenize yardımcı olur. Karbonhidrat grubundaki bir besin olduğu için vücudunuzda çabuk yanar. Kontrollü kullanımı kilo alımına sebep olmaz. Hatta metabolizmanın çalışmasını teşvik eden bir besin olduğundan doğru ve yeterli kullanımı kilo alımını önler.

 

Ancak her gıdada olduğu gibi lokumun da fazlası zarar verebilir. Fazla ve sık lokum tüketimi sindirimi zorlaştırır. Sindirilmeyen şeker karaciğerde yağa dönüşebilir, bu da kilo alımına sebep olabilir. Görüşmelerde sade içeceklerle lokum tüketmenin bir zararı yoktur. Sohbetlerin ve çay saatlerinin olmazsa olmazı Türk lokumunu Avşar Çiftliği’nden güvenle temin edebilirsiniz.

 

Önceki yazımızı https://www.avsarciftligi.com/blog/icerik/pazar-kahvaltinizi-guzellestirecek-sosisli-borek-tarifi linkinden okuyabilirsiniz.

Etiketler: Türk Lokumu Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Aralık 13, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı