Birbirinden Lezzetli Yöresel Afyon Yemekleri

Birbirinden Lezzetli Yöresel Afyon Yemekleri

Yemeğin tadı ve lezzeti pek çok parametreye bağlı olarak değişir. Yapılış şekli, pişme şekli, tarifin detayları gibi temel unsurların yanı sıra yemeğin yapıldığı yöre de yemeğin tadını değiştirir. Bazı yemekler yöreye has düzenlemelerle değiştirilir bazı yemekler ise bulunduğu yörenin imkanlarıyla şekillenerek oluşturulur. Zengin yiyecek alternatifine sahip Afyon’da menüler geniş bir yelpazeye sahiptir. Afyon yemekleri et, sucuk ve baharatların harmanlanmasıyla lezzetlenir. Tatlı seçenekleri arasında olan kaymak ve lokum sayesinde sofralar renklenir. Katkısız ve doğal ürün içeriğiyle öne çıkan Avşar Çiftliği güvencesiyle sofranıza Afyon lezzetlerini ekleyebilirsiniz.

 

Çullama Köfte Tarifi

 

Afyon yemekleri denince akla ilk olarak köfte türleri gelir. Popüler köfte çeşitlerinden biri olan çullama köfte, kendine has yapılış tarzı sayesinde hem yöre halkının hem de turistlerin ilgisini çeken bir lezzettir. Peki, çullama köfte nasıl yapılır? Çullama köfte yapmak için gerekli malzemeler:

 

-Yarım kilo yağsız dana kıyma,

-İki adet soğan,

-Yarım demet maydanoz,

-Bir su bardağı köftelik bulgur,

-Pul biber,

-Karabiber,

-Tuz.

 

Sosu için:

 

-Üç yemek kaşığı un,

-İki yemek kaşığı yoğurt,

-100 ml maden suyu,

-İki adet yumurta,

-Bir tatlı kaşığı kabartma tozu.

 

Çullama köftesi yapmaya başlarken ilk olarak bulgurları sıcak su ile ıslatarak dinlendirmelisiniz. Sonrasında geniş bir tepsi alarak kıyma, maydanoz, soğan ve baharatları koymalısınız. Bulguru ilave ederek tüm malzemeleri iyice yoğurmalısınız. Yoğurma işlemini yaklaşık olarak 10- 15 dakika aralığında sürdürmelisiniz. Sos için gerekli malzemeleri geniş bir kap yardımıyla karıştırmalısınız. Köftelere şekil verdikten sonra sosa batırarak kızgın yağda pişirmelisiniz. Söğüş salata ile servis yapabilirsiniz. Tabaklarda daha güzel durması için çeri domates tercih edebilirsiniz.

 

Birbirinden Lezzetli Yöresel Afyon Yemekleri

 

Kasap Kangal Sucuk 500 Gr ürününe sitemizden ulaşabilirsiniz.

 

Afyon Kebabı Tarifi

 

Adana ile bütünleşen bir lezzet olan kebap, farklı bölgelerde çeşitli değişiklikler yapılarak yöreselleştirilir. Afyon yemekleri arasında öne çıkan Afyon kebabı, hem pratik hem de doyurucu bir yemektir.

Afyon kebabı nasıl yapılır?

Afyon kebabı yapmak için gerekli malzemeler:

-500 gram dana kuşbaşı eti,

-İki yemek kaşığı tereyağı,

-Bir çay bardağı su,

-Tuz.

 

Ekmeği için:

 

-Bir adet kebaplık pide,

-Yoğurt,

-İki yemek kaşığı tereyağı.

 

Etli yemeklerde lezzeti belirleyen ana unsur etin kalitesidir. Katkısız ve doğal et üretimi yapan Avşar Çiftliği’nden et temin ederek yemeklerinizi tatlandırabilirsiniz. Afyon kebabı yaparken etleri düdüklü tencerede suyunu çekene kadar kavurmalısınız. Et iyice suyunu çektikten sonra tereyağı eklemelisiniz. Tereyağı eridikten sonra su eklemeli ve tencerenin kapağını kapatmalısınız. Bu sırada ekmekleri küp küp doğrayabilirsiniz. Etler piştikten sonra tuzu ilave etmelisiniz. 5 dakika kapağı açık bir şekilde pişirmeye devam etmelisiniz.

 

Diğer ocakta ekmek için tereyağı eriterek zamandan tasarruf edebilirsiniz. Küp şeklinde doğradığınız ekmekleri yağın üzerine ilave etmeli ve ekmekler yağı iyice emene kadar kavurmalısınız. Servis tabağına ilk olarak ekmekleri yerleştirmeli ardından üzerine et suyu gezdirmelisiniz. Birkaç dakika ekmek su birlikte dinlendikten sonra etleri de tabağa eklemelisiniz. Yoğurt ekleyerek sunumunuzu tamamlayabilirsiniz. Afyon yemekleri et ve et ürünlerini yoğun olarak içeren yemekler olduğundan sofranıza bol yeşillikli salatalar ekleyerek sindirim sürecini rahatlatabilirsiniz.

 

Sucuklu Kuru Fasulye

 

Yoğun et ve baharat karışımının lezzetli birleşimi olan sucuk, çeşitleriyle birlikte geniş bir kitleye hitap eder. Pek çok farklı yiyecekle uyum sağlayan sucuk hem kahvaltılık hem de yemeklik tercih edilebilir. Afyon yemeklerinde sucuk yoğun olarak kullanılır.

 

Peki, sucuk lezzetini ön plana çıkaran sucuklu kuru fasulye nasıl yapılır?

 

Sucuklu kuru fasulye yapmak için gerekli malzemeler:

 

-İki su bardağı kuru fasulye,

-Bir kangal sucuk,

-Bir adet kuru soğan,

-Bir adet sivri biber,

-Bir yemek kaşığı domates salçası,

-Bir tatlı kaşığı biber salçası,

-Beş bardak sıcak su,

-Bir adet küp şeker,

-Sıvı yağ,

-Tuz.

 

Birbirinden Lezzetli Yöresel Afyon Yemekleri

 

Bonfile Pastırma (250 Gr) ürünümüzü sitemizden inceleyebilirsiniz

 

Bir gece önceden fasulyeleri ıslatmalısınız. Sucuklu kuru fasulye yaparken düdüklü tencere kullanmalısınız. Tencereye soğanı doğradıktan sonra pembeleşinceye kadar karıştırmalısınız. Üzerine salça eklemeli ve kokusu çıkana kadar kavurma işlemine devam etmelisiniz. Akşamdan suda beklemiş olan fasulyeleri süzdükten sonra tencereye eklemelisiniz. İki su bardağı kuru fasulye için yarım kangal sucuk yeterli olacaktır. Ancak damak zevkinize göre dilediğiniz kadar sucuk dilimleyebilirsiniz. Sıvı yağ, küp şeker ve tuzu ekledikten sonra tencerenin kapağını kapatmalısınız.

 

Yemek kaynamaya başladığında düdüklü tencerenin düdüğü ötmeye başlar. Bu işaretten sonra yarım saat kısık ateşte pişirmeyi sürdürmelisiniz. Kuru fasulyenin farklı türleri bulunur. Tür çeşitliliği pişirme süresine etki edebilir. Ayrıca, düdüklü tencerenin çeşidi de yemeğin pişme süresinde değişiklik yaratabilir. Düdüklü tencere kullanarak kuru fasulye pişiriyorsanız ilk 15 dakikanın ardından kontrol etmeye başlayabilirsiniz. Bu tarifi haşladıktan sonra buzlukta muhafaza ettiğiniz fasulyelerle de yapabilirsiniz. Hem göze hem de mideye hitap eden Afyon yemeklerinden biri olan sucuklu kuru fasulyeyi pirinç pilavı ile servis edebilirsiniz. Klasik bir ikili olan sucuklu kuru fasulye ve pilavın yanına havuç tarator yapabilirsiniz. Ayran ya da meşrubatlarla birlikte sunumunuzu tamamlayabilirsiniz.

 

Afyon Yemeklerinin Göz Bebeği: Ağzı Açık Afyon yöresine has lezzetlerden biri olan ağzı açık, lezzetiyle ün salan Afyon yemekleri arasındadır.

 

Peki, ağzı açık nasıl yapılır?

 

Ağzı açık yapmak için gerekli malzemeler:

 

-Dört su bardağı elenmiş un,

-İki yemek kaşığı süzme yoğurt,

-Üç yemek kaşığı zeytinyağı,

-Bir buçuk su bardağı ılık su,

-Bir tatlı kaşığı tuz.

 

İç harcı için:

 

-400 gram az yağlı kıyma,

-Bir tane kuru soğan,

-Bir tane yumurta,

-Bir diş sarımsak,

-Bir tane yumurta,

-İki çorba kaşığı un,

-Bir çay kaşığı pul biber,

-Yarım çay kaşığı karabiber,

-Yarım çay kaşığı tuz.

 

Derin bir yoğurma kabına hamur için gerekli malzemeleri eklemelisiniz. Un ve su ilavesi yaparken kontrollü ilerleyerek daha kıvamlı bir hamur elde edebilirsiniz. Yoğurma işleminin ardından hamuru oda sıcaklığında yarım saat dinlendirmelisiniz. İç harcı için soğan ve sarımsağı küçük şekilde doğrayabilir ya da rendeleyebilirsiniz. Harç için gerekli malzemeleri geniş bir kapta karıştırarak yoğurmalısınız. Tezgahı unladıktan sonra hamurdan parçalar alarak merdane yardımıyla açmalısınız.

 

Yufkadan daha kalın bir seviye yeterli olacaktır. Açtığınız hamur parçalarının üst yüzeyini hafifçe ıslatmalısınız. Oluşturduğunuz harçtan iki yemek kaşığı alarak hamurun orta kısmına yaymalısınız. Kenar kısımlarını kıvırarak iç harcın üzerine kapatmalısınız. Orta kısımda bulunan açıklığı dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. Geniş tabanlı bir kızartma tavası yardımıyla sıvı yağı kızdırmalısınız. İlk olarak kıymalı tarafını sonra da diğer yanını kızartarak hamurların iki yüzeyini de kızartmalısınız. Kızarttığınız hamurları kağıt havlu üzerinde birkaç dakika dinlendirdikten sonra sıcak bir şekilde servis edebilirsiniz.

 

Afyon Kaymaklı Lokum

 

Türk kültüründe tatlının yadsınamaz bir yeri vardır. Geçmişten bugüne taşınan pek çok değerin arasında damak zevki de bulunur. Derin bir geçmişe sahip olan lokum, birkaç temel malzeme ile oluşturulsa da Afyon lokumuna lezzetini veren detay deneyim ve ustalıkla yapılmasıdır. Afyon yemekleri arasında belirgin bir yere sahip olan lokum, çeşitli yemişler ve kaymağın birleştirilmesiyle benzersiz bir hale gelir. Profesyonel ekibi ve titiz üretim anlayışıyla Avşar Çiftliği müşterilerinin damak zevkine hitap eden lokumlar üretir.

 

Afyon lokumu, sultan lokum, kaymaklı lokum gibi popüler lezzetlerin yanı sıra farklı beğenilere sahip kişilerin de ilgisini çeken lokum çeşitleri bulunur. Bademli ve beyaz çikolatalı lokum, Antep fıstıklı kaymaklı lokum, tel kadayıflı kaymaklı lokum, fındıklı lokum, cevizli lokum, Antep fıstıklı lokum, çikolatalı lokum, tel kadayıflı ve çikolatalı lokum, fıstık ezmeli lokum ve haşhaşlı lokum Avşar Çiftliği’nin müşterine sunduğu çeşitlerdir. Doğal içerikli ve taze lokumları Avşar Çiftliği’nden güvenle temin edebilirsiniz.

 

Önceki yazımızı https://www.avsarciftligi.com/blog/icerik/damak-zevkinize-gore-sucuk-secimi-icin-ipuclari linkinden okuyabilirsiniz.

Etiketler: Birbirinden Lezzetli Yöresel Afyon Yemekleri
Şubat 21, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı