Damak Zevkinize Göre Sucuk Seçimi İçin İpuçları

Damak Zevkinize Göre Sucuk Seçimi İçin İpuçları

Yiyecek, bedenin sağlığını ve dengesini belirleyen en kritik ölçüttür. Kişi, beslenmesine özen gösterdiği ölçüde sağlıklı ve dinç olabilir. Bu sebeple, yiyecek seçimi herkes için oldukça önemli bir yere sahiptir. Yiyeceğin kalitesi ile doğru orantılı olarak yemeğin kalitesi de belirlenir.

 

Doyurucu ve besleyici öğünler oluşturmak günün verimini artırmak için gereklidir. Hem doyurucu hem de besleyici öğünler hazırlamak için yiyecekler özenle seçilmeli, temizlenmeli ve pişirme usullerine sadık kalınarak yemek hazırlanmalıdır.

 

Sebze ve meyveler dış görünüş itibariyle tazelik düzeylerini kolayca ele verebilir. Ancak bu durum her gıda türü için geçerli değildir. Dış yüzeyine bakınca içerisindeki besinlerin çözümlenmediği şarküteri ürünlerinin seçiminde titiz ve özenli davranmak gerekir.

 

Salam, sosis, sucuk, pastırma, kavurma gibi pek çok şarküteri ürününü seçerken çeşitli parametrelerden faydalanılmalıdır. Sucuk, sofraların ve özellikle kahvaltıların sevilen yiyeceklerinin başında gelir. Sucuk seçimi yaparken başta içeriğine, sonra da damak zevkinize göre değerlendirmelerde bulunabilirsiniz. Doğal ve katkısız ürünleriyle öne çıkan Avşar Çiftliği’nden sucuk ve diğer şarküteri ürünlerini gönül rahatlığıyla temin edebilirisiniz.

 

Sucuk Çeşitleri Nelerdir?

 

Kendine has bir koku ve lezzet barındıran sucuk, uzun bir raf ömrüne sahiptir. Sucuk seçimi yapmadan önce türleri hakkında fikir sahibi olmak karar verme sürecinizi hızlandırabilir. Sucuğun yapımı yörelere göre değişiklik gösterebilir. Sucuk bazı temel türlere sahiptir.

 

-Baton sucuk, uzun formda şekillendirilen sucuk çeşididir.

 

-Parmak sucuk, küçük parmak şeklinde üretilir, sandviçler için uygundur.

 

-Varyanta sucuk, baharatlarla zenginleştirilmiş bir sucuk çeşididir.

 

-Kangal sucuk, sucuk hamurunun kılıflara doldurulduktan sonra iki ucunun birbirine bağlanması ile elde edilir.

 

 

Damak Zevkinize Göre Sucuk Seçimi İçin İpuçları

 

Dana Fermente Kangal Sucuk ( 500 GR ) ürünümüzü sitemizden inceleyebilirsiniz.

 

Sucuk içerisinde bulunan su miktarına göre de tanımlanabilir. İçerisinde %30- %35 düzeyinde su bulunan tür tam kuru sucuktur. Geleneksel Türk sucuğu bu türdedir. Yarı kuru sucukta su oranı %40 ila %50 arasında değişmektedir. Az kuru sucukta su oranı %50’den başlayarak artarak gider ve su oranına göre seçenekler çeşitlendirilir. Avşar Çiftliği bütün sucuklarında büyükbaş hayvan etinden yararlanır. Bu da sucuğun lezzetini artıran etmenlerdendir.

 

Sucuk Seçimi Sırasında Dikkat Edilmesi Gereken Faktörler

 

Sucuk seçimi yaparken yağ oranı, sodyum oranı, baharat oranı, içerdiği besinler gibi çeşitli faktörleri değerlendirerek karar verebilirsiniz. Sucuk seçimi yaparken tanıdığınız ve güvendiğiniz bir markanın ürünlerine yönelmek sizi içerik endişesinden kurtarabilir. Sucuğun nasıl üretildiği seçim sırasında dikkat edilmesi gereken önemli bir noktadır. Fermente ve ışıl işlem adı verilen iki üretim modeli mevcuttur. Gerekli pH değeri ve nem oranının sağlanması için belirlenen şartlarda sucuğun olgunlaşmasını bekleyen sistem, fermente sistemidir. Bu işlem yaklaşık olarak bir ay sürer. Isıl işlem dış faktörler yardımıyla sucuğun olgunlaşmasını sağlar. Isıl işlem gören sucuk ortalama üç gün gibi bir sürede hazırlanabilir. Doğal ve katkısız sucuk üreten Avşar Çiftliği’nde sucuklarda %100 dana eti kullanılır. Öğünlerinize güvenle ekleyebilirsiniz.

 

Sucuğun dış yüzeyi kuru olmalıdır. Sucuğu kestiğinizde bıçağa bulaşan bir yapıda olmamalıdır. Sucuk çok katı ya da çok yumuşak yapıda olmamalıdır. Sucuğun parlak ve doğal bir rengi olmalıdır. Renginde suni bir renk taşıyan ürünlerden kaçınmalısınız. Sucuğun kuru ve serin yerlerde muhafaza edilmesi gerekir. Bu hem alıcı hem de satıcı için gerekli bir noktadır. Sucuğun paketi açıldıktan sonra olabildiğince kısa sürede tüketilmelidir. Bu sebeple porsiyonluk ürünlere yönelebilir ya da gramajlı alım tercih edebilirsiniz. Pişirme aşamasında dağılan sucuklar çeşitli katkı maddeleri içerebilir, tüketilmemesi tavsiye edilir. Sucuğun diğer gıdalardan ayrı bir pakete konularak bekletilmesi gerekir. Az kuru sucuk türü tercih ettiyseniz havadar ve gün ışığı almayan bir yerde muhafaza etmeniz gerekir.

 

Geleneksel tariflere sadık kalınarak yapılan doğal sucuğa katkı maddesi eklenmez. İçeriğinde yabancı maddeler barındırmayan sucukları tercih etmeniz sağlığınıza faydalıdır. Sucuk, kaliteli et ve baharatlar harmanlanarak üretilmelidir. Etin kalitesi ile sucuğun kalitesi doğru orantılıdır. Bu sebeple sucuk fiyatları, et fiyatları ile aynı oranda değişiklik göstermelidir. Sucuk seçimi burada kritik bir hale gelir. Daha ucuz fiyat politikası belirlemek adına yapılan çeşitli karıştırma işlemleri sağlığınızı tehdit edebilir.

 

Sucuğun Yemenin Faydaları Nelerdir?

 

Sucuk seçimi yaparken hem besin değerine hem de tadına göre karar verebilirsiniz. Kahvaltı ve alternatiflerin vazgeçilmezi sucuğun pek çok faydası bulunur. Yüksek oranda protein içeren sucuk, tıpkı pastırma gibi porsiyon başına birkaç gram proteinle doludur. Bedenin yağ içermeyen kas kütlesi ile hormon dengesini korumak için proteine ihtiyacı vardır. Ayrıca, protein beyin fonksiyonlarının çalışmasına yardımcı olur, vücuttaki dokuları işlevsel ve sağlıklı tutmaya destek olur. Sucuk tüketmek günlük protein ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olur. B-12 vitamini sağlıklı kan hücreleri için gerekli bir besin kaynağıdır. Kanın oksijeni taşımak için gereksinim duyduğu hemoglobin B-12 vitamini sayesinde oluşturulur. Vücudunuza yetecek ölçüde B-12 vitamini tüketmek, protein ve yağları metabolize etmenizi sağlar.

 

Damak Zevkinize Göre Sucuk Seçimi İçin İpuçları

 

Acılı Parmak Sucuk (500 Gr) ürünümüzü sitemizden inceleyebilirsiniz.

 

Beyin fonksiyonlarının hızlı çalışmasına yardımcı olan B-12 vitamini, yeterli oranda alındığında eksikliğinden dolayı kaynaklanabilecek sorunlardan sizi korur. Sucuk bir B-12 vitamini kaynağıdır. B vitaminlerinin karışımını sunan sucuk seçimi yaparken yağsız alternatifleri değerlendirebilirsiniz. Demir, kaslara oksijen depolanmasını sağlar. Sucuk, hemoglobin oluşumunu destekleyen bir mineral olan demir içerir. Sucuk tüketerek vücudunuzun günlük demir ihtiyacını temin edebilirsiniz. B-12 vitamini, kırmızı kan hücrelerinin oluşumu, onarımı, bakımı gibi pek çok görevi yerine getirir. B-12 yönünden zengin olan sucuk hücrelerin sağlığını korur ve sinir sistemini güçlendirir. Sucuk seçimi, sucukla birlikte pek çok besini bünyenize aldığınızdan büyük önem taşır. Avşar Çiftliği’nin titiz üretim anlayışıyla ürettiği sucukları güvenle tüketebilirsiniz.

 

Vücudun dayanıklılığını artıran sucuk, yorgunluk hissinden kurtulmaya yardımcı olur. Cilt birçok farklı faktöre bağlı olarak yıpranır. Cildin aşınması, zedelenmesi ve yırtılmasından sonra protein desteği gereklidir. Kolajen, ciltteki canlanmaya ihtiyacı olan doku, hücre ve organların güçlenmesine yardımcı olur. Aşırı tüketilmemek kaydıyla az yağlı ve az baharatlı sucuk yemek, cildin onarılmasına destek olur. Sucuk tüketmek saçları besler ve onarır. Özellikle protein tüketimi saçın uzamasında kritik bir rol oynar. Zengin protein içeriğiyle sucuk, saçlarınızın ihtiyacı olan proteini almanızı sağlar.

 

 

Sucuğun Yemenin Zararları Nelerdir?

 

Beslenmeniz için doğru sucuk seçimini yapmış da olsanız dikkat etmeniz gereken bazı etmenler bulunur. Sağlığa yararlı pek çok besin içeriği barındıran sucuğun aşırı tüketimi tavsiye edilmez. Her yiyecekte olduğu gibi sucukta da fazla tüketim kilo alımına sebep olur. Sucuk, kandaki kolesterol seviyesini yükseltebilir. Kolesterol rahatsızlığı bulunan kişilerin sucuk tüketimini sınırlandırması ya da doktor tavsiyesine bağlı olarak tüketmemesi gerekir. Hipertansiyon ya da kalp rahatsızlığı olan kişilerin de sucuğu sınırlandırarak tüketmesi tavsiye edilir.

 

Sucuk sodyum yönünden zengin bir gıda olduğundan kan basıncını artırabilir. Kalp ya da hipertansiyon rahatsızlığı riski taşıyan kişiler için tehdit oluşturabilir. Mide konusunda rahatsızlık yaşayan ya da hassasiyet duyan kişilerin de sucuğu ölçülü tüketmesi gerekir. Çeşitli rahatsızlık ve hassasiyetlere sahip kişilerin, sucuk tüketmeyi tercih etmeleri durumunda sucuk seçimini az yağlı, az sodyumlu ve az baharatlı sucuk türlerinden yana kullanması tavsiye edilir.

 

Önceki yazımıza https://www.avsarciftligi.com/blog/icerik/kahvalti-tariflerinin-olmazsa-olmazi-sucuk-ile-yapabileceginiz-lezzetler linkinden ulaşabilirsiniz.

 

Etiketler: Damak Zevkinize Göre Sucuk Seçimi İçin İpuçları
Şubat 14, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı