Pastırma Çemeni Nasıl Yapılır?

Pastırma Çemeni Nasıl Yapılır?

Kahvaltı, içerdiği zengin yiyecek çeşitliliği ve hitap ettiği geniş damak zevkiyle düzenli olarak yapılan öğünlerin başında gelir. Kahvaltı ve atıştırmalıkların arasında belirgin bir yere sahip olan pastırma, çemen ile birlikte lezzetlenir. Yemeklere hem koku hem lezzet katan, leziz tariflerin başrol oyuncusu pastırmayı, pastırma çemeni ile birlikte tüketerek daha keyifli bir deneyim yaşayabilirsiniz.

 

Büyük baş hayvanların leziz kısımlarının kesilmesinin ardından bir dizi işlemle hazır hale gelen pastırma, Türk kültüründe sevilen yiyecekler arasındadır. %100 doğal ve katkısız et ürünleri üreten Avşar Çiftliği özenle pastırma üretir. Pastırma, doğal kurutma yöntemleri ile üretilir. Pastırma çemeni, yiyeceğin besin değerini destekler niteliktedir. Kurutulan et ve çemen bir araya geldiğinde vitamin deposu haline gelir. Kişiye özel olarak uygun miktarlarda tüketilmesi tavsiye edilir. Çemen, pastırmayı lezzetli kılmanın yanı sıra pastırmanın faydalarını da artırır.

 

Pastırma Çemeni Tarifinin Püf Noktaları

 

Pastırmanın lezzetini belirleyen ilk etmen etin kalitesidir. Bu konuda titiz üretim anlayışı ve profesyonel ekibi ile Avşar Çiftliği’ne güvenebilirsiniz. İkinci etmense çemenidir. Çemen tarifi hazırlayarak pastırma keyfinizi artırabilirsiniz. Pastırma çemeni hazırlama aşamasına eti kurumaya bırakarak başlamalısınız. Çemen tarifi hazırlarken dinlenme sürelerine özen göstermek gereklidir. Hazırlanan tarifle birlikte oluşturduğunuz çemeni iki gün boyunca buzdolabında dinlendirmelisiniz.

 

Pastırma Çemeni Nasıl Yapılır?

 

Sırt (Kontrfile) Pastırma (250 Gr) ürünümüze sitemizden ulaşabilirsiniz.

 

Çemeni iki gün dinlendirmenizin sebebi kıvamının koyulaşmasıyla birlikte lezzetinin artmasıdır. Bu sebeple çemeni yaptıktan hemen sonra tüketmeye başlamamalısınız. Etin üzerine çemeni sürerken elinizi kullanmanız tavsiye edilir. Mutfak gereçleriyle birlikte yapılan çemen sürme işlemi sonucunda etin her yeri eşit oranda çemene bulanmayabilir. Bu durum pastırmanın bozulmasına ya da tat farklılıklarına sebep olabilir. Elinizi çemene temas ettirmek istemiyorsanız pudrasız eldiven yardımıyla pastırmaya çemen sürebilirsiniz. Bu sayede çemenin kokusu da elinize geçmemiş olur. Doğrudan elinizle çemen sürdüğünüzde elinizde bir müddet ağır çemen kokusu kalabilir. Çemenin ete yapışmasını kolaylaştırmak için çemen sürerken giydiğiniz pudralı eldiveni sık sık ıslatmalısınız. Çemeni iki kat sürmek pastırmanın lezzetini artıracağından pastırma çemenini iki kat halinde uygulamalısınız.

 

Pastırma Çemeni Tarifi

 

Çemen hazırlarken evdeki malzemeler yeterli olmayabilir. Çemen için ayrıca alışveriş yapmanız gerekebilir. Pastırma çemeni hazırlamak için gerekli olan malzemeler:

 

  • 50 gram arpa unu,
  • 25 gram tatlı biber tozu,
  • 25 gram çemen tozu,
  • 12 gram sarımsak püresi,
  • 12 gram mısır unu,
  • Çeyrek çay bardağı sıvı yağ,
  • Bir tatlı kaşığı kimyon,
  • Bir çay kaşığı karabiber,
  • Az miktarda ılık su.

 

Pastırma çemeni yapmak için arpa unu kullanmanız tavsiye edilir. Ancak elinizde bulunmuyorsa buğday unu da tercih edebilirsiniz. Derin bir karıştırma kabı alarak tüm malzemeleri iyice karıştırmalısınız. Ilık suyu en son eklemelisiniz ve homojen bir karışım elde edene kadar karıştırma işlemini sürdürmelisiniz. Macun kıvamı elde etmeniz gerekir. Hazırladığınız çemeni kapaklı bir kap yardımıyla buzdolabında dinlendirmelisiniz. Avşar Çiftliği’nden pastırma temin ederek çemeninizin tadına bakabilirsiniz.

 

Kayseri Usulü Pastırma Çemeni Tarifi

 

Pastırma Kayseri yöresi ile özdeşmiş bir yiyecektir. Bu sebeple Kayseri usulü çemen, diğer çemenden farklıdır. Bu çemen türünü diğer çemenden ayıran en önemli faktör, etin üzerine sürüldüğünde eti pişirmesidir. Yoğun baharatlar etin pişmesine sebep olur. Kayseri usulü çemen tarifi yapmak için gerekli olan malzemeler:

 

  • 500 gram acı toz biber,
  • 500 gram sarımsak,
  • Dört çorba kaşığı çemen tozu,
  • Bir çorba kaşığı kimyon,
  • Bir çorba kaşığı karabiber,
  • Ilık su,
  • Tuz.

 

Kayseri Usulü Çemen Nasıl Yapılır?

 

İlk olarak sarımsakları soymalısınız. Sarımsakları soyarken zorlanıyorsanız bir süre ılık suda beklettikten sonra daha rahat soyabilirsiniz. Soyduğunuz sarımsakları püre haline getirmelisiniz. Sarımsak püresinin içerisine acı toz biber, karabiber ve kimyonu ekleyerek karıştırmalısınız. Ilık su ve tuzu ilave ederek tüm malzemeler özdeşleşene kadar karıştırma işlemini sürdürmelisiniz. Macun kıvamı elde ettiğiniz çemeni buzdolabında beklettikten sonra lezzetli pastırma ile birlikte tüketebilirsiniz. Et ürünleri alanında öne çıkan markalardan biri olan Avşar Çiftliği’nden katkısız pastırma temin ederek sağlıklı bir kahvaltı hazırlayabilirsiniz.

 

Pastırmaya Çemen Eklenmesinin Sebebi Nedir?

 

Pastırma için olmazsa olmaz işlemlerden biri olan çemenleme işlemi, pastırmaya özel bir aroma ve lezzet katar. Aynı zamanda mikroorganizmaların gelişmelerini önleyerek pastırmanın daha uzun süre sağlıkla tüketilmesine yardımcı olur. Bu sebeple imkan dahilindeyse pastırma tüketirken çemenle soslamanız tavsiye edilir. Pastırma çemeni koruyu etki sağlar ve örtücü görev üstlenir. Çemenin kaplanmasıyla birlikte ete dışarıdan bakteri bulaşmasının önüne geçilir. Türlü haşerelere karşı da pastırmayı korur. İçerisinde bulunan sarımsak, bakterilerin pastırmadan uzak durmasını sağlar.

 

Pastırma Çemeni Nasıl Yapılır?

 

Afyon Gurme Antrikot Pastırma (250 gr) ürününe sitemizden ulaşabilirsiniz.

 

Çemenlenen pastırmanın hava ile teması kesilir. Böylece, pastırma koku yapmaz ve bozulmaz. Ek olarak pastırmanın aşırı kurumasını da önler. Bu sayede pastırma daha uzun süreler tüketilebilir hale gelir. Uzun yıllar bir arada tüketildiği için damak zevkine uygun hale getirilen çemen, pastırma ile kahvaltı masalarının aranan isimlerindendir.

 

Çemenin Faydaları Nelerdir?

 

Çemen kelimesi pastırma ile bağdaşsa da aslında bir ot türünün adıdır. Çemen otu Türkiye’de yetişen ve yenmeye uygun olan pek çok ottan biridir. Geleneksel mutfak kültüründe kendine ait bir yeri olan çemen otunun birçok faydası bulunur. Gıda sektöründe hem tohumu hem yaprakları hem de meyveleriyle birlikte kullanılan çemen otu, yiyeceğin lezzetini artırmak için kullanılır. Ayrıca, gıdaları bakterilerden koruyarak yiyeceklerin raf ömrünü uzattığı için de sıklıkla tercih edilir.

 

Özellikle pastırma gibi et ürünlerinde, dondurma ve şekerleme yapımında kullanılan çemen otu puding, jölelerde de kıvam arttırıcı olarak tercih edilir. Farklı kültürlerde çemen otunun yapraklarından yemek yapılmaktadır. Peki, pastırma çemeninin faydaları nelerdir?

 

  • Çemen kişiyi zinde tutan bir ot çeşididir. Bu sebeple eski zamanlarda cesaret arttıran bir özelliği olduğuna inanılırdı. Kişinin zinde ve cesur olmasını sağladığına inanılan çemen otu savaşlara gitmeden tüketilirdi.
  • Boğazı yumuşatan çemen otu boğaz ağrılarına iyi gelir.
  • Çemen otu bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine yardımcı olur.
  • Çemen otu mide rahatsızlıklarına iyi gelir ve kişinin rahatlamasına destek olur.
  • Çemen otu iştah artırıcı bir özelliğe sahiptir. Özellikle iştahsız çocuklar için tavsiye edilir. İştah problemi yaşayan yetişkinler de rahatlıkla tüketebilir.
  • Çemen otu kan dolaşımını hızlandırır ve kansızlığa iyi gelir.
  • Tüberküloz ile mücadele sürecinde sıklıkla tüketilmesi önerilen bir ottur.

 

Çemenin Zararları Nelerdir?

 

Her yiyecekte olduğu gibi pastırma çemeni de aşırı tüketildiğinde mideye rahatsızlık verebilir. Aşırı acı bir çemen karışımı oluşturmayı tercih ettiyseniz sade bir şekilde tüketmelisiniz. Midenizi yormamak adına ekstra soslar ya da acı yiyeceklerle bir arada tüketmemelisiniz. Çemen iştah arttırıcı olarak kullanılıyorsa kontrollü tüketilmelidir. İştahınız açıksa fazla çemen tüketmek istenmeyen kilo alımına sebebiyet verebilir. Ayrıca, obezite tedavisi görüyorsanız çemen tüketmemelisiniz.

 

Çemen otu alerjik bir bitkidir. Hassas ve alerjiye yatkın bünyelerde aşırı tüketilmesi kızarıklıklara ve kaşıntıya sebep olabilir. Hamile kişilerin çemen ve çemen otu tüketmeden önce doktorlarına danışmaları gerekir. Hasta ve yaşlı kişilerin çemen tüketmesi tavsiye edilmez. Genel olarak porsiyon kontrolü sağlamakta ve dengeli menüler oluşturarak mideyi yoracak hareketlerden kaçınmakta fayda vardır.

 

Önceki yazımıza https://www.avsarciftligi.com/blog/icerik/hazirlamasi-kolay-sahur-tarifleri linkinden ulaşabilirsiniz.

Etiketler: Pastırma Çemeni Nasıl Yapılır?
Nisan 21, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı